Асоциация „Български пипер“ иска допълнителна субсидия за износ и за преработка

Организацията предлага на земеделското министерство при над 50% щети от градушка производителите да бъдат освободени от доказване на минимален добив
Динко Янев, Георги Василев, председателят Данчо Кощилаков и гост на съобранието от Сърбия

Динко Янев, Георги Василев, председателят Данчо Кощилаков и гост на съобранието от Сърбия

Освен обвързаната подкрепа за пипер, Асоциация „Български пипер“ е поискала от земеделското министерство допълнителна субсидия за количествата, които се експортират или предават в преработвателните предприятия. Асоциацията предлага тази помощ „плюс“ да е в размер на 30 процента от размера на обвързаното подпомагане. Това съобщи днес на пресконференция в Хисаря биологичният производител на пипер Динко Янев, който е член на Управителния съвет на асоциацията. Днес организацията на пиперопроизводителите провежда своето 17 Общо годишно събрание.

Себестойността на декар пипер е между 1500 и 2200 лв. според сорта и технологията, обясни Динко Янев

Себестойността на декар пипер е между 1500 и 2200 лв. според сорта и технологията, обясни Динко Янев

Допълнителната субсидия трябва да се дава при насочване на пипера към консервните преприятия, тъй като цената, която те дават е ниска – години наред зеленчукът с първо и второ качество се заплаща по 0,65 лв./кг, тази година по изключение цената е достигнала на места по 0,90 лв. Причината е в намаленото с 20% производство заради лошите климатични условия и градушките. Износителите също трябва да получат от екстра субсидията, тъй като експортът е практика, която редица държави насърчават.

Според производителите дори и със самостоятелен бюджет от 4,6 милиона лева, пиперопроизводителипиперопроизводството е недофинансирано. „Правим всичко възможно обвързаното подпомагане за тази селскостопанска култура да е поне 400 лева на декар, за да има някакъв икономически смисъл“, обясни организационният секретар Георги Василев. той посочи, че България потребява три пъти повече пипер отколкото произвежда. По общи сметки на Динко Янев себестойността варира между 1500 и 2200 лева на декар.

Браншът смята, че още в самото начало при разпределяне на обвързаната подкрепа по сектори, нещата са поставени неправилно, от което са били облагодетелствани животновъдите. От друга страна през годините винаги е имало „схеми“, по които са се възползвали определени кръгове. Така „тиквите изядоха 17 милиона лева от обвързаното подпомагане, лукът и морковите 8 милиона, картофите 11 милиона, а тази година за доматите с директна сеитба ще се приберат към 10 милиона“, изброи Георги Василев.

От Асоциация „Български пипер“ са предложили на земеделското министерство няколко мерки, с които да спре източването на средства. Необходими са теренни проверки на служители при зеленчуковите градини, с които да се установи дали са налични поне 70% от растенията, които по технологична карта трябва да се намират на полето и дали производителят прилага необходимите агротехнически мероприятия.

Производителите на пипер се оплакаха от скъпата поливна вода, чиято цена в последните две години се е увеличила няколко пъти. Те поискаха заради недостатъчния обхват на противоградова защита да се разреши на пострадалите, които са загубили 50 и повече процента от реколтата, да бъдат освободени от доказването на минималните изискуеми добиви.

Асоциация Български пипер

 

 

Leave a Comment