Ракета срещу градушка проби къща, държавата ще я ремонтира

Духаше силен вятър, той е стоварил отломката в Съединение, обясниха от регионалната дирекция на агенцията
Пламен Вълков, борба с градушките Пловдив

Пламен Вълков съобщи, че ремонтът на къщата ще е за сметка на агенцията

Част от ракета против градушка проби покрива на къща в квартал „Точиларци“ на Съединение и тупна на пода на втория етаж. Това се е случило снощи около 22 часа. В стаята, където се е приземила ракетата, са били 35-годишният собственик на къщата, 28-годишната му съпруга и 8-годишната им дъщеря.

Семейството веднага подало сигнал до РПУ в село Труд.

Жената и детето са били откарани в болница в Пловдив за преглед, като по-късно са били освободени за домашно лечение.

Още снощи от централата на  Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ е било дадено разпореждане да се сформира комисия за установяване на причините за отклонението на ракетата. Освен това ще бъдат изчислени и нанесените щети, обясни директорът на регионалната дирекция Пламен Вълков. Той каза, че ремонтните дейности ще започнат веднага и ще са за сметка на агенцията, която се финансира от държавния бюджет.

Пламен Вълков съобщи още, че снощи градушкарите са стреляли непрекъснато и от много ракетни площадки, тъй като облаците над региона били градоносни. Ракетите са защитили територия от над 2 милиона декара.

„Населените места и магистралите са извън целите на ракетчиците. Но снощи имаше силен вятър от 5.8 метра в секунда“, поясни Вълков. Според него именно вятърът е отнесъл 40-сантиметрова част от ракетата и я стоварил върху къщата.

 

 

 

 

Leave a Comment