Организации в сектор Плодове и зеленчуци готвят обединение и протести

Очаква се да минат общите съобрания на 5 от най-големите сдружения, за да се пристъпи към създаване на конфедерация
Георги Василев, Слави Трифонов и Коста Петров Архивна снимка на Агро Пловдив от 2017 г.

Георги Василев, Слави Трифонов и Коста Петров
Архивна снимка на Агро Пловдив от 2017 г.

Отново се заговори за обединение между най-големите организации в сектор Плодове и зеленчуци. Тон за съгласувани действия даде Общото годишно събрание на Асоциация „Български пипер“, което се проведе този уикенд в град Хисаря. На него членовете са предоставили права на Управителния съвет да се съюзява с други организации в сектора за общи действия в защита на бранша. Това съобщи пред Агро Пловдив организационният секретар на „Български пипер“ Георги Василев.

„Ще направим съвместна пресконференция, на която ще обявим, че искаме оставката на министър Румен Порожанов“, заяви Василев. „После ще организираме и протест.“

Василев поясни и основанията за подобно крайно искане: „Министърът не разбира и познава особеностите на производството на плодове и зеленчуци. Той не ни допуска до себе си. На всички срещи, които сме имали в земеделското министерство, Румен Порожанов не е присъствал нито веднъж. Нашите срещи са със заместниците му“, каза организационният секретар и допълни, че вече половин година асоциация „Български пипер“ очаква отговор на 38 въпроса, които са изпратени към министъра миналото лято.

Тъй като за обединение в сектора се говори и се правят стъпки още от пролетта на 2017 г., според Георги Василев е напълно възможно да се регистрира нова обща структура до месец. Необходимо е отделните организации да вземат решение за участие по време на предстоящите общи събрание.

Прочети още: Три от най-големите организации се обединяват в конфедерация „Плодове и зеленчуци“

Седем сдружения инициираха създаването на конфедерация Плодове и зеленчуци

Засега е сигурно обединението между „Български пипер“, Националния съюз на градинарите в България, Националната био асоциация, Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци и Националната асоциация на картофопроизводителите.

Председателят на Националната био асоциация Слави Трифонов заяви пред Агро Пловдив, че въпросът дали да се поиска оставката на министър Румен Порожанов е дискусионен. „Нека се обединим, нека седнем и заедно да решим как да действаме в полза на сектора“, каза той. Според Трифонов освен посочените 5 организации, в новата структура е възможно да се включат и други сдружения като Съюза на дунавските овощари, БА „Биопродукти“, БА на производителите на оранжерийни продукти. И при тях обаче въпросът трябва да се обсъди на общите им събрание. „Новото обединение няма да обезличава съществуващите организации. Те ще запазят самостоятелност“, уточни Трифонов.

„Целта ще бъде да участваме в общи действия, за да спрем разрухата в сектора“, добави Георги Василев.

Leave a Comment