Законът за водите влиза на първо четене в пленарна зала със спорни текстове

рекаПромените в Закона за водите влизат на първо четене в пленарната зала на Народното събрание  тази седмица. Те предвиждат да отпадне таксата, която рибните стопанства плащат за замърсяване от дифузни източници от аквакултури, включително и при биологично отглеждане. Предлага се още да не се плаща такса за водовземане и съответно да не се изисква монтирането на измервателни устройства, които отчитат отнетата от водоизточник вода, за да се напълни рибовъдния обект.

От сдружение „Балканка“ са възразили на част от предложените промени. Според сдружението таксите за замърсяване трябва да останат като се диференцират според степента на замърсяване на водите при производството на риба. От „Балканка“ считат, че ако рибопроизводителите бъдат освободени от заплащане на водата, която ползват, и от монтирането на измервателни уреди за количествата, ще започне безконтролно и неограничено ползване на водните ресурси на страната без то да бъде съобразено с наличните водни обекти. Те напомнят, че водите на реките са публична държавна собственост и за тяхното ползване следва да се плаща.

Други становища от Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България НАРибаА-БГ, от Националната асоциация на рибопроизводителите и от организацията БГ ФИШ подкрепят законопроекта. В становищата се изтъква, че в момента има неравнопоставеност между рибовъдите, които отглеждат риба в плаващи съоръжения в язовири и тези, които имат разрешителни за ползване на воден обект, тъй като първите не заплащат такса за дифузно замърсяване на водите.

Прочети още: Рибовъдните стопанства ще бъдат освободени от някои такси и от монтирането на измервателни уреди

 

Leave a Comment