Министър Порожанов посети американската дестилерия за етерични масла в Добрич „Есетере“

Освен масла от лавандула и билки, предприятието дестилира и тамян от Африка

Порожанов в дестилерия Есетере в ДобричМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети дестилерията за етерични масла “Есетере” в Добрич, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Дестилерията е създадена през 2015 г. в индустриалната зона на града. Инвестицията в нея е 12 млн. лв. на американската козметична компания doTERRA. Генералният директор на “Есетере България” Пламен Николов разказа, че в момента изграждат втора дестилерия, с която ще бъде удвоен капацитета, както и административна страда.

Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа.

В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай.  100% от продукцията на “Есетере България” се експортира за американската компания-майка doTERRA.

Leave a Comment