ФАО: Рязко покачване на световните цени на млечни продукти

Организацията към ООН повиши оценката си за потреблението на зърнени култури заради използването на пшеницата като фураж и очаква сериозно намаление на запасите
Хранене на крави в Шри Ланка Снимка на ФАО

Хранене на крави в Шри Ланка
Снимка на ФАО

Световните цени на храните започнаха годината с висока номинална стойност: индексът на цените на храните на ФАО през януари 2019 г. средно нарасна с 1,8% в сравнение с предходния месец и възлиза на 164,8 пункта.

Агенцията на ООН заяви днес, че рязкото покачване на цените на млечните продукти и засилването на цените на палмово и соево масло са допринесли за растежа на общата стойност на индекса. Индексът на цените на храните, който е индикатор за месечните промени в цените на международните храни, остава с 2.2% по-нисък в сравнение с януари 2018 година.

През януари индексът на цените на зърното на ФАО е средно 168,1 пункта, което показва леко увеличение спрямо декември. Цените на основните видове зърнени култури като цяло бяха доста стабилни на фона на намалените експортни доставки и високото световно търсене.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 4,3% спрямо предходния месец, водени от повишаването на цените на палмовото масло в отговор на сезонен спад в предлагането в големите страни производителки. Международните цени на соевото масло също нараснаха в условията на нарастващо търсене на внос от страни от Южна Америка.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 7,2% в сравнение с декември, като драстично промени тенденцията към спад, наблюдавана през предходните седем месеца. Причините за този растеж бяха ограничаването на експортните доставки поради високото вътрешно търсене в Европа, както и очакваното сезонно намаляване на износните доставки от Океания през следващите месеци.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 1,3%, до голяма степен благодарение на поскъпването на националната валута на Бразилия, най-големия износител в света, спрямо щатския долар.

Индексът на ФАО за цените на месото не се е променил много от декември. Стойността му за януари беше изчислена на базата на стабилните цени на месото в Съединените американски щати, където официалните данни не бяха достъпни поради спирането на работата на държавната администрация. В други страни международните котировки за говеждо, свинско и птиче месо са останали стабилни, докато цените на агнешкото месо намаляват под въздействието на изобилни експортни оферти от Океания.

Благоприятни прогнози за производството

В последното публикувано днес консолидирано търсене на зърнени култури и зърнени култури, ФАО увеличи оценката си за световното производство на зърнени култури през 2018 г. до 2,611 милиона тона, което отразява ревизирането на производството на царевица, пшеница и ориз.

Прогнозата за производството на пшеница за 2019 г. като цяло е благоприятна, а ранните прогнози сочат значително възстановяване на производството в Европейския съюз и Руската федерация.

Прогнозите за производството на царевица, която скоро ще бъде ожъната в Южното полукълбо, са най-благоприятни в Аржентина и Бразилия, докато сухото време има отрицателно въздействие върху посевите и перспективите за отглеждане на култури в Южна Африка.

FAO повиши оценката си за потреблението на зърнени култури в света през сезона 2018/19 до 2,657 милиона тона, което е с 1,7% по-високо от стойността за 2017/18 г. Търсенето на зърно като храна за животни се очаква да се увеличи, тъй като търсенето на пшеницата ще расте в Австралия поради въздействието на сухото време върху пасищата, а търсенето на фуражни зърнени храни в Китай, Мексико и САЩ ще достигне рекордно високо ниво.

Тъй като се предполага, че търсенето ще надмине предлагането, се предвижда световните запаси от зърно да спаднат с 45 млн. тона, или 5,6%, в сравнение с рекордно високите им нива по време на откриването на сезоните. Това ще доведе до факта, че световното съотношение на запасите към потреблението на зърнени култури ще спадне до 28.5% от рекордното ниво от 30.8% през 2017/18.

Според последната прогноза на ФАО, международната търговия с всички зърнени храни ще достигне 416 милиона тона през маркетинговия сезон 2018/19, което е малко по-малко от рекордната стойност за 2017/18.

Leave a Comment