4088 пчелари получиха de minimis, 218 се проверяват

пчелин, рамкиДФЗ изплати държавна помощ de minimis в размер на 3 328 224 лв. в  подкрепа на 4 088 пчелари. Помощта беше утвърдена в началото на декември с решение на УС на ДФЗ и бюджетът по нея е 3 500 000 лева. Приемът на заявления беше отворен на 17 декември 2018 г. и приключи на 15 януари 2019 г.

218 пчелари, които са обект на извършване на административна проверка за допустимост, ще могат да получат средствата по държавната помощ de minimis в близките дни.

Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г.

Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Размерът на помощта на пчелно семейство e определен на база допустимите за подпомагане бенефициери и заявен брой пчелни семейства, в рамките на утвърдения бюджет по схемата за подпомагане.

Leave a Comment