Лек гаф донапълни хамбарите с 4.5 млн. тона пшеница

 Асоциацията на зърнопроизводителите информира министъра, че се очакват 4.8 млн. тона хлебно зърно
реколта от пшеница

Очакват се около 4.8 млн. тона пшеница тази година
Снимка на Монитор

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) очаква 4.7-4.8 млн. тона пшеница от тазгодишната реколта. Около 700-800 хиляди тона ще е ечемикът. Данните бяха съобщени на Консултативния съвет по зърното, който бе свикан днес при министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

„Лек“ гаф в пресъобщението от агроминистерството напълни складовете предварително. В него се казва така: „Общият ресурс зърно от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, оризова арпа, ръж и овес реколта 2012 г. с който страната разполага към 31 май 2013 г. възлиза на 9 259 334 тона, информираха от Националната служба по зърното, като пшеницата е 4 784 453 тона.“

„Има грешка“, опроверга най-големият зърнопроизводител в Южна България Йосиф Делгянски. Според него от миналогодишната реколта пшеница са останали към 300 000 тона. „Няма как да са 4.784 милиона“, каза той. Това бе потвърдено и от председателя на УС на НАЗ Ангел Вукодинов, който уточни, че наличното хлебно зърно е всъщност малко над 300 000 тона и ще е напълно достатъчно за нуждите на страната до прибиране на тазгодишната реколта.  Вукодинов поясни, че цитираните от пресцентъра цифри всъщност са за 2011/2012 година.

Складовете за съхранение на зърно, са в добро състояние, като са готови да приемат новата реколта. Националната служба по зърното контролира 32 публични склада с обща вместимост 11 267 134 тона. До настоящия момент експертите са извършили 221 проверки на публични складове и зърнохранилища и 484 проверки на други обекти за съхранение на зърно. „В световен мащаб се очаква повишен добив на зърнени култури, който ще определи цената им в зависимост от търсенето и предлагането на пазара“, отчетоха браншовиците.

„Наистина се очаква много добра реколта на зърно в световен мащаб“, заяви изпълнителният директор на Пловдивска стокова борса Красимир Давчев. Той цитира източници, според които тази година добивите на Украйна, Казахстан и Русия ще са по-високи от средните. По данни от днес цената на пшеницата на Чикагската борса са около 380 лева/тон, приравнени към българската валута. „Евтиното зърно не предполага износ. Най-добрата възможност за България би била ако тазгодишната реколта остане у нас и се използва за изхранване на животните, за производство на тестени изделия или друго. Така вместо да изнасяме евтино зърно, бихме могли да го превърнем в мляко, месо, яйца, макарони и други стоки с висока принадена стойност“, коментира Давчев.

В началото на срещата министър Греков се обърна към зърнопроизводителите с думите: „ Работим активно, за да защитим реколтата от градушки. Досега Изпълнителната агенция по борба с градушките е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача, е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители.” каза министър Греков. 

Вчера регионалният директор в Пловдив на „Борба с градушките“ Пламен Вълков поднесе новината, че от догодина в областта ще действат 3 нови ракетни площадки. Те ще защитават територията на община Карлово. Разходите по изграждането им ще са около 120 000 лева. Стартиране на процедурата по изработване на технически план  е било с благословията на проф. Греков.

Leave a Comment