Семинар „Решения и политики за сектор Плодове и зеленчуци“ в дните на Агра 2019

храст малиниСдружение “Национален съюз на градинарите в България (НСГБ)“организира на 23 февруари (събота) от 10.30 ч семинар на тема „Иновативни решения и политики за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“ в зала „Прес клуб“ на Международен панаир Пловдив. Семинарът е част от деловата програма на изложбата Агра 2019.  

В семинара ще участва с лекция проф. Василий Джувинов, който ще говори за нови технологии, за устойчиви сортове круши, ябълки, десертно грозде  и череши, за борба с Дрозофила. 

Между 12.30 -12.45 ч зам.-министър Вергиния Кръстева ще запознае участниците в семинара с новите подходи и политики на МЗХГ за сектор Плодове и зеленчуци до 2020 г. Зам.-министърът ще засегне и обвързаната подкрепа и тенденциите за промени в ОСП след 2020 г.

За дигиталните технологии в маркетинга на плодове и зеленчуци и приложението им в електронната платформа“Градинария“ ще говори председателят на НСГБ Мариана Милтенова и организационният секретар на „Български пипер“ Георги Василев.

В обширна дискусия за изкупни цени на продукцията, кредитиране, субсидиране, инвестиционни схеми, пазарна подкрепа, субсидирана заетост, недостиг на работна ръка, нормативни документи за наемане на работници от трети страни, обединение и синхронизиране на действията ще участват  Мариана Милтенова, Чавдар Маринов, Иван Стойков и Орлин Димитров КНСБ. 

Представители на супермаркети ще разкажат за изискванията си към плодовете и зеленчуците, както и за нормативните документи.

Ще бъде представена и новата схема за държавна помощ за  производителите на плодове и зеленчуци при сертифициране по стандарта Globalgap.

Leave a Comment