Румен Порожанов зарязва лозята в Свиленград, Родопската яка събира хиляди

На празника Трифон Зарезан утре, 14 февруари, министърът на земеделието Румен Порожанов ще участва в ритуала по зарязване на лозята край Свиленград, съобщиха от МЗХГ. Празникът ще започне в 10:30 часа в местността „Бялата пръст“ край града.

Президентът Румен Радев ще участва утре в отбелязване на Деня на община Сухиндол и в празника на св. Трифон Зарезан, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. В 10.10 часа пред Община Сухиндол президентът ще приеме строя на почетния караул, в 11.00 часа на централния площад ще поздрави гражданите по повод празника на града и Празника на лозарите и винопроизводителите. По-късно през деня Румен Радев ще вземе участие и в зарязването на лозята в местността Димчански завой. 

Празникът в Брестовица

Празникът в Брестовица

Родопската яка ще привлече както всяка година хиляди любителите на ритуала и виното. В столицата на виното – село Брестовица, където има най-много винарни на глава от населението, празникът ще започне с църковна литургия, а в 10:30 кметът ще държи реч на площада. От 11 часа тръгва шествието към лозята, където ще има водосвет и молитва за плодородие. В 13 часа ще бъде обявен победителят в онкурса „Най-добро домашно вино от новата реколта“.

В село Устина Трифон Зарезан започва в 11 часа

Архивни снимки на Агро Пловдив

Архивни снимки на Агро Пловдив

на площада с фолклорна програма. В 11:30 часа ще стане ясно кой тази година ще спечели титлата „Цар на виното“ след дегустации на вина от местните майстори. Зарязването на лозята ще е в 12 часа, а в 12:30 часа „Вила Юстина“ ще събере стотици приятели на чаша вино и вкусни мезета. Ще има и разпродажба на картини с благотворителна цел. 

Leave a Comment