Днес почитаме светците Константин-Кирил Философ, Трифон Зарезан и Валентин

Паметникът на Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Паметникът на Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия в Пловдив

Днес православната църква отбелязва Успение на създателя на славянската азбука Константин-Кирил Философ. Живял е само 42 г. Когато е на 28 г. заедно с брат си започват работа по създаване на глаголицата (855 г.), която е завършена окончателно през 862-863 г. Константин е бил сред най-образованите хора на своето време. Владеел е гръцки, старославянски, еврейски, арабски, сирийски и латински език. Бил е философи поет, но също така и дипломат, който византийският император е изпращал на различни мисии. Преди да почине, той приема велика монашеска схима и името Кирил. След смъртта му е обявен за светец от Православната и от Католическата църкви. На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II обявява Константин-Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Православните християни го почитат и като един от светите Седмочисленици.

Православната църква почита св. Трифон на 1 февруари, но масово светецът е споменаван на 14 февруари, когато е официалният празник Ден на лозаря. 

На 14 февруари влюбените празнуват св. Валентин, който не фигурира в официалния календар на Католическата църква, тъй като има поне 3-ма светци мъченици с името Валентин. Още от 14 век обаче в Англия определят 14 февруари като Ден на любовта и оттогава досега тази дата се утвърждава като повод влюбените да си подарят по нещо от сърце. 

Leave a Comment