Над 5 хиляди чужденци от 53 държави дегустираха вината на „Вила Юстина“

Трифон Зарезан 2019 във Вила Юстина

Стотици приятели събра на днешния празник на лозарите и винарите „Вила Юстина“ в с. Устина. Момичета разливаха бяло и червено вино от новата реколта, от чучурите на приказната чешма с петела не спря да тече червената напитка сякаш, за да Трифон Зарезан в Устинауспокои, че тук водата може да свърши, но виното никога. Мезетата и салатите нямаха край – щом един поднос се изпразнеше, веднага пристигаше друг. Дори и пчелите гостуваха в големия двор в ясния слънчев ден, макар че те единствени не поискаха да опитат ни бялото, ни червеното, ни розето. 

Освен да поддържат празничния дух на Трифон Зарезан, служителите на „Вила Юстина“ не забравяха и за благотворителната кауза да помогнат на 11-годишния Златомир Минков от с. Мъдрец, който има нужда от лечение. В дегустационната зала бяха изложени картини, нарисувани от

Картините за благотворителната кауза

Картините за благотворителната кауза

пловдивските художници и от „Мил-ковците„, и всеки който пожелаеше да помогне, купуваше картина и получаваше съответния документ за каузата. 

През 2018 г. винарната посрещна над 7 хиляди туристи от 53 държави. В това число са и земеделските министри на държавите в ЕС, които миналата пролет останаха възхитени от лозята на „Вила Юстина“ сред Родопите, от козефермата с козички Боер и, разбира се, от виното на домакина. „От туристите само около 20 на сто бяха българи“, разказа Мария Спасова, отговорник на дегустационната зала. Още през октомври м.г. са били резервирани за 2019-а 40 дати за посещения на групи от по 50 човека. А тази година е започнала със 7 заявки за сватби в комплекса. 

Домакинът на празника Милко Цветков

Домакинът на празника Милко Цветков

Междувременно приключва строителството на хотел с ресторант и къщи за гости, които са разположени точно до винарната. 

Дали тази година винарските предприятия ще могат да кандидатстват по инвестиционната мярка в новата Лозаро-винарска програма все още не се знае. Говори се, че ДФ „Земеделие“ не е сертифициран, за да оперира с парите по тази мярка. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 600 хил. евро, от които половината ще са инвестиция на кандидата, ако той има микро, малко или средно предприятие (до 750 служителя и до 200 млн. евро оборот). 

По-рано през деня село Устина избра Валери Стефанов за „Цар на виното“ заради безспорните качества на купажното божоле, което бе направил.

От чешмата от приказките не тече мед и масло, а нещо по-желано за мнозина – вино

От чешмата от приказките не тече мед и масло, а нещо по-желано за мнозина – вино

Земеделският министър в Свиленград: 

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя във винарска изба край Свиленград.

Румен Порожанов зарязва лозаТой посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.  „По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения, каза още Румен Порожанов.

„Миналата година реколтата беше  малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество. „Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро – винарски сектор, който е подпомаган от държавата“, заключи министър Порожанов.

Leave a Comment