Националната Био Асоциация предлага земеделския министър да поиска средства от правителството за мярка 11

В становището си към проектонаредба за изменение на Наредба 4 за мярка 11 асоциацията иска да се създаде Консултативен съвет по биоземеделие към министъра

биохраниНационалната Био Асоциация (НБА) не приема промените в Наредба 4/2015 г., която касае условията за подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие“. Асоциацията предлага нов текст в наредбата, чрез който при необходимост „министърът на земеделието, храните и горите внася мотивирано искане до Министерски съвет за дофинансиране на агроекологични дейностти по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР на Р. България 2014-2020, с цел осигуряване на устойчивост и рентабилност на биологичното производство и запазване на макроикономическите показатели на сектора.“ Този примерен текст НБА предлага като нова ал. 2 на чл. 9 от наредбата. Това е част от становището на асоциацията относно измененията в норматива, които МЗХГ публикува за обществено обсъждане до 17 февруари. Становището е гласувано от Управителния и Контролния съвет на асоциацията.

„Направените промени не са изчерпателни и не могат до доведат до желаните положителни резултати по приоритет 4 ,,Възстановяване, опазване и укрепване на екосистемите, свързани със селското стопанство” от ОСП. Предлаганите промени имат за цел да се реши проблема с бюджетния дефицит по трите агроекологични мерки и той да се редуцира за сметка на биопроизводителите, както се случваше през последните две години“, пише в становището.

Сред предложенията на асоциацията е промяна на размера на плащане. 
Подпомагането трябва да е в размер на 284 евро/ха за полски и фуражни култури, които са в преход към биологични, за площи, заявени до 01.01.2018 г. и 142 евро/ха – за площи заявени след 01.01.2018 г. За сертифицираните като биологични полски и фуражни култури предложената субсидия е в размер на 168 евро/ха – за площи, заявени до 01.01.2018 г. и
84 евро/ха – за площи заявени след 01.01.2018 г.

 В Преходните и заключителни разпоредби НБА предлага нов текст, който гласи, че „в едномесечен срок от влизане в сила на тази наредба, се създава постоянно действащ „Консултативен съвет по биоземеделие“ към Министъра на земеделието, храните и горите.“

В мотивите за негативното становище към предложенията за изменения на Наредба 4, от НБА посочват, че мярка 11 „Биологично земеделие“ е структуроопределяща мярка в сферата на биологичното производство. Чрез нея не просто трябва да се запази конкурентноспособността на вече създадените биологични стопанства, които стартираха и получиха подпомагане по програма САПАРД и ПРСР (2007-2013г.), но и да се осигурят условия за растеж на тези стопанства. Подпомагането е компенсаторно – до 50% от дохода, който стопаните губят в резултат на прилагане на агроекологично земеделие. 

„Предвид гореизложеното, ние сме с желание за пореден опит, да спрем неправилното управление на средства от националния и европейския бюджет, както и да съумеем да спасим поне малкото, което е останало“, пише в мотивите.

В становището, както Агро Пловдив написа на 6 февруари т.г., от НБА предлагат по всички направления по агроекологичните мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“, да се наложи таван на подпомаганите площи от 50 ха/500 дка, защото именно липсата на този таван източва бюджета на ПРСР от 2007 г. до момента, посочват от асоциацията. 

Leave a Comment