Земите на Украйна ерозират! ФАО учи фермери на щадящи практики

Една от мерките: Използване на бобови растения в сеитбообращение. Снимка: © ФАО / Александър Журавел

Една от мерките: Използване на бобови растения в сеитбообращение. Снимка: © ФАО / Александър Журавел

19 февруари 2019 г., Киев: Проблемът с деградацията на земята е от решаващо значение за Украйна, тъй като засяга 20% от обработваемата й земя, или 6,5 милиона хектара като цяло. Всяка година от ерозията се губят от 300 до 600 милиона тона почва, а добивът може да бъде намален с 50% в зависимост от нивото на деградация, съобщи ФАО

Най-опасната форма на деградация на земята в Украйна е вятърната и водната ерозия. 

За да подпомогнат борбата с това, земеделските производители и агрономи от цяла Украйна ще проведат поредица от обучителни курсове за практическите земеделски практики за опазване, инициирани от Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) в Киев днес на конференция за устойчиво земеделие при изменение на климата. 

Обученията се провеждат в рамките на интегрираното управление на природните ресурси на ФАО за деградирали ландшафти, финансиран от Глобалния екологичен фонд (ГЕФ). Основните цели на проекта са да подпомогне водещите държавни органи в развитието на мониторинга на околната среда и постигането на неутрална деградация на почвите в лесостепните и степните зони. В съответствие с Конвенцията на ООН за борба с опустиняването, Украйна се е ангажирала да постигне неутрална деградация на почвата до 2030 г.

Обученията ще се проведат през следващите десет месеца и ще популяризират много устойчиви земеделски практики, включително: минимална обработка на почвата, постоянно почвено покритие с растителни остатъци и жив мулч, сеитбообращение и биологично разнообразие, както и възстановяване на защитни горски пояси. Около 200 студенти ще завършат практически курсове, първите от които ще са през март. 

Част от проекта е насочена към възстановяване на производителността и устойчивостта на индустриалните ландшафти с използване на демонстрационна площ от 7 500 хектара. Демонстрационните събития ще се проведат в Киевска, Харковска, Херсонска и Николаевска области – територии, представляващи различни климатични зони. 

„Запазването и защитата на обработваемата земя от ерозия и опустиняване е национален приоритет в Украйна и е от решаващо значение за осигуряване на устойчиво развитие на селскостопанските ландшафти и намаляване на бедността в селските райони“, каза Михаил Малков, координатор на програмата за развитие на ФАО в Украйна.

Leave a Comment