Мярката за винарските предприятия ще се отвори в началото на април

Председателят на Селскостопанска академия се оказа сред най-големите фенове на диетичен шоколад, създаден от Института по криобиология

Мярката за инвестиции във винарските предприятия от Лозаро-винарската програма ще се отвори в края на март или началото на април. В понеделник предстои да бъде утвърдена от работната група, съобщи днес на пресконференция преди откриване на изложбите Агра, Винария и Фудтех в Пловдив изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев. Приемът по нея ще продължи две седмици. 

IMG_6084

В началото на месец май пък ще стартира новата мярка за застраховането, след нея ще тръгне и мярката за промоции на вино.

Красимир Коев информира още, че 95% от виното, което се пие в България е българско производство от български лозя. Във Франция например 48 на сто от вината са от внос, в това число и български. По този повод директорът на агенцията посочи, че през миналата година са изнесени 64 млн. литра вино, а на вътрешния пазар са продадени около 120 млн. литра. Износът расте непрекъснато, макар и с малко – по 1,5-2% годишно. 

По повод предстоящото откриване на Агра председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов изброи 18 иновации на институтите към академията. Сред тях са създаването на нов хибрид слънчоглед от Земеделския институт в Генерал Тошево. Едно от качествата му е, че семената са с над 50% масленост. Институтът по полски култури в Чирпан е разработил нов сорт твърда пшеница – „Хеликс“, с добив до 900 кг/дка. Институтът по растителни генетични ресурси в Садово може да се похвали с нов сорт мека пшеница. Институтът в Образцов чифлик пък вече има нов винен сорт грозде. 

Най-големите похвали от проф. Николов получи Институтът по криобиология и хранителни технологии, който е разработил шоколад с енергийна стойност едва 390 ккал, в който е вложил и лиофилизирани плодове. „Сигурно някои не могат да ме познаят, защото съм отслабнал. Но аз просто си хапвам от този шоколад“, направи суперреклама на продукта председателят. 

Марияна Кукушева от Асоциацията на хлебарите и сладкарите почерпи журналистите с новия хляб „Живена“ на пловдивския производител „Симид“. Всички съставки на хляба се произвеждат в България, но интересното е, че той се прави и с жива закваска.

 

Leave a Comment