Румен Порожанов откри демонстрационна зона за търговия с Китай в АУ

BASF
Преди 5 г. бе срязана лентата на същата сграда като Демонтрационен център за съвременни земеделски машини 
Снимка на МЗХГ

Снимка на МЗХГ

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри първата демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1 със страните от Центарлна и Източна Европа (ЦИЕ). Пилотното й въвеждане е в Аграрния университет (АУ) в Пловдив. Част от нея е и демонстрационен център, в който ще се обучават студенти, които ще имат възможност да сключват реални сделки с Китай.

На 25 октомври 2013 г. същата сграда бе открита официално от посланика на САЩ, тогава Марси Рийс. Г-жа Рийс бе официален гост, тъй като Националният демонстрационен център за нови технологии бе изграден с финансовата помощ на Фондация „Америка за България“. Целта на центъра бе студентите да могат да се запомнаят с работата на най-съвременните земеделски машини.

 

Демонстрационната зона беше договорена при срещата на премиера Бойко Борисов с китайския му колега Ли Къцян през миналата година. След седмици предстои такава да бъде открита и на площ от 17 000 дка на територията на кооперация “Единство” до Пловдив. 

Пред студентите Порожанов подчерта важността на стратегията за  цифровизация в земеделието. „По света има стопанства, които се управляват от мобилните телефони. Ако изостанем в цифровизацията, ще изостанем и в конкурентоспособността на земеделието ни”, заяви министър Порожанов. Той припомни, че с активната роля на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ, България е пионер в земеделието и вече имаме изградени логистични центрове в азиатската страна. 

Директорът на центъра Васил Гелев представи работата на демонстрационната зона и допълни, че е важна колаборацията между младите хора и земеделието. На откриването присъстваха ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, представители на китайското посолство и др.

Leave a Comment