От 18 март производителите могат да кандидатстват за помощ при застраховане на продукцията

Срещу пролетни слани застрахователите отново ще отказват застраховки

Срещу късни пролетни слани застрахователите отново ще отказват застраховки

От 18 март до 31 юли земеделците могат да кандидатстват по схемата за подпомагане чрез съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн от неблагоприятни климатични условия. Бюджетът за държавната помощ за 2019 г. е 1,5 млн. лв., колкото беше и през 2018 г. Това реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.

Важно е да се знае, че на подпомагане подлежат полици, издадени след подаване на заявление за кандидатстване

Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 31 август. Срокът за изплащането на средствата е до 10 работни дни след сключване на договорите между земеделския стопанин и Фонда.

Помощта се предоставя на фермери, регистрирани като земеделски производители, които нямат задължения към ДФЗ и към държавния бюджет.

Leave a Comment