Общото събрание на Съюза на градинарите също реши: Протест!

Общото събрание на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), което се проведе тази събота, 23 февруари, в Пловдив, взе решение за протести. Така градинарите подкрепиха решенията на Общото събрание на Асоциация Български пипер, гласувани в началото на февруари 2019 г. Планът на пиперопроизводителите бе браншовите организации в сектор Плодове и зеленчуци да организират пресконференция, на която да поискат оставката на министър Румен Порожанов. След това да започнат протести. 

За да се изпълни подобно намерение обаче е необходимо да се създаде обединение между най-големите организации в сектора, за да може исканията да имат по-голяма тежест и по-широко представителство, поясни на 4 февруари пред Агро Пловдив организационният секретар на Български пипер Георги Василев. 

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

„Решението Съюза на градинарите да участва в обединение между браншовите организации при плодовете и зеленчуците ние сме взели отдавна“, разказа след събранието председателят Мариана Милтенова. По-рано този месец Управителният съвет на НСГБ е отхвърлил предложението да се иска оставката на министър Порожанов с мотива, че ако това се случи, едва ли светкавично ще последват положителни промени за бранша. Дори напротив, тъй като на всеки нов министър ще му е необходимо време, което точно в този момент е лукс. На Общото съобрание обаче неочаквано членовете решили, че без протести исканията им няма да бъдат чути и секторът ще продължи да изостава. „Протести – да, а ако не бъдем чути – оставка“, изразили мнение повечето членове на НСГБ.

Милтенова припомни, че през юли 2018 г. 15 организации са изпратили обемно писмо до земеделския министър. В него те настоявали да се изготви дългосрочна стратегия за плодовете и зеленчуци и поставените в нея цели да се изпълняват. Друго искане, входирано по-късно, било производителите да получават краткосрочно кредитиране от ДФ „Земеделие“, което да им помогне в период като зимния, да извършат резитби и наторяване на градините. Отговорът, подписан от зам.-министър Янко Иванов, представлявал вежлив отказ за кредитиране. 

Известно е, че от години организациите в сектора настояват да се балансира субсидирането, за да може производителите на плодове и зеленчуци да увеличат своята конкурентноспособност и да намерят финансов смисъл да останат при градините. Но фактът, че асоциациите не са обединени, винаги ги е правило слаб опонент пред земеделското министерство.   

Leave a Comment