Иновативните торове на Хайфа с контролирано освобождаване на азот са все по-търсени у нас

Продуктите на израелския производител започнаха да се използват у нас първо в оранжерии, но вече хранят житни култури, зеленчуци и трайни насаждения

Българското дружество „Континвест“ ООД е създадено преди повече от 25 години. Основната дейност на фирмата е производство и търговия с химически продукти. Компанията стартира бизнеса си с торове преди 5 години, като в началото предлага само водоразтворими торове, специално разработени за зеленчукопроизводството и за оранжерийното производство. Малко по-късно „Континвест“ ООД става официален представител за България на израелската химическа компания „Хайфа Груп“, която е световен лидер в производството на калиев нитрат. Днес търговският екип на торовата дивизията на „Континвест“ ООД наброява 8 човека, които покриват цялата географска територия на страната.

„Хайфа Груп“ е създадена през далечната 1966 г. като държавно предприятие, чиято основна мисия е да разработва залежите на калиев нитрат в района на Мъртво море. С течените на времето компанията успява да развие и разработи иновативни технологии за производството и приложение на торове, които ѝ печелят позицията на водещ световен производител. Днес „Хайфа Груп“ има представителства в над 100 страни на 5 континента, 4 производствени и 16 спомагателни предприятия.

Ангел Авджиев, КонтинвестАнгел Авджиев, мениджър „Техническо развитие и проекти“ в „Континвест“ ООД, пред Агро Пловдив

Г-н Авджиев, подходящи ли са торовете на Хайфа за нашето земеделие и какво от продуктовата гама на израелския производител предлагате у нас?

Преди да пуснем в масова продажба новите за нашия пазар торове, произведени от Хайфа, ние първо ги тестваме. Правим опити с културите, за които те са предназначени, за да се уверим, че продуктите са подходящи за българските условия и да гарантираме тяхната ефективност. Друга основна цел на предварително провежданите тестове е да валидираме и оптимизираме препоръчваните дози. Тестваме торовете в различни региони на България, за да установим ефективността на продукта при различни климатични и природни условия.

Продуктовата гама на Хайфа включва гранулирани торове, водоразтворими торове и микроелементи за листно приложение. Предлагаме и специална серия органични торове за биологично земеделие, които съдържат аминокиселини, хуминови киселини и екстракти от водорасли.

За разлика от повечето NPK торове, които се предлагат на българския пазар, торовете на Хайфа се произвеждат на основата на калиев нитрат, а не на основата на калиев хлорид или калиев сулфат.

Каква е разликата?

Всеизвестен факт в минералното хранене е, че

калият под формата на калиев нитрат се усвоява с нисък разход на енергия от растенията.

Много важно е, че младото растение успява да задоволи първоначалната си потребност от калий с лекота и спестява енергия за други важни градивни процеси. Това спестяване на енергия липсва при другите форми на калия – калиев сулфат и калиев хлорид. Торовете на основата на калиев нитрат повишават ефективността от храненето и гарантират оптимални резултати.

Предполагам, че това не е единствената иновативна технология, която прави торовете на Хайфа толкова търсени?

Не, не е. В последните години Хайфа полага много усилия в посока повишаване на ефективността на усвояване на азота от торовете и минимизиране на загубите му при подхранването на растенията. Това се налага поради две причини. От една страна това са въведените ограничителни разпоредби, които регулират максималните количества на внасяния в почвата азот. От друга страна промените в климатичните условия, които водят до все по-големи загуби на азот и все по-неефективно азотно хранене. Това мотивира Хайфа да създаде технологията за контролирано освобождаване на азот Multicote™. Това е технология, чрез която обикновената гранулирана урея се покрива с полимерна обвивка, която позволява постепенното освобождаване на азота от гранулата. В зависимост от дебелината на полимерната обвивка имаме различни периоди на освобождаване на азота.

Разкажете по-подробно за тази технология.

Когато полимерно обвитата гранула с урея попадне в почвата, тя абсорбира наличната почвена влага. При достигането на определена температура на почвата се активира дифузионен процес в гранулата и от нея постепенно започва да се освобождава азот.

Multicote™ гранулите започват да „работят“ при температура на почвата от 11°С.

В началото количеството освобождаван азот е малко, но с повишаването на почвената температура то се увеличава, съобразно с нуждите на растението. Пикът на освобождаването се достига при температура на почвата от 21°С. Когато температурата достигне 30°С, азотът в тора е напълно освободен и гранулата се разтваря в почвата без остатък. Важно предимство на полимерно покритите гранули Multicote™ е, че те не се отмиват или просмукват.

Обяснихте ни при какви условия се случва самото освобождаване, но колко дълго всъщност продължава то?

Както вече споменах, продължителността на отдаване зависи от дебелината на полимерната обвивка на гранулата и от почвената температура. Произвеждат се гранули с период на освобождаване на азот между два и шестнадесет месеца, като този срок е съобразен с хранителните нужди на различните култури.

Кой би имал нужда от торене в продължение на 16 месеца?

16-месечните гранули са

подходящи при засаждането на трайни насаждения и създаването на тревни площи.

Но това са по-редки случаи. В България най-често се използват гранулите с двумесечен или четиримесечен срок на освобождаване, тъй като те са най-подходящи за нашите условия и традиционно отглежданите култури. Бих искал обаче да направя едно важно уточнение. Когато казваме, че една гранула е с двумесечен срок на освобождаване, това означава непрекъснато освобождаване на азот в рамките на два месеца при постоянна температура на почвата от 21°С. Тъй като азотът от гранулата започва да се освобождава още при 11°С и продължава до 30°С, реалният период на действие на една двумесечна гранула е около три месеца. Ако междувременно температурата на почвата падне под 11°С, азотът от гранулата спира да се освобождава. Ето защо

торовете с контролирано освобождаване могат да бъдат използвани за основно торене на есенници

– зърнено-житни култури и рапица. Торът се внася предсеитбено през есента. След падането на температура на почвата гранулата спира отдаването на азот и остава да презимува в почвата. През пролетта не се налага повторно подхранване на полето, тъй като гранулите с азот все още са в почвата и чакат необходимите температурни условия, за да започнат да действат. Това е изключително удобно, тъй като в последните години в периода февруари-април е почти невъзможно да се влезе в полето за извършване на механизирано торене.

Земеделските култури обаче не се нуждаят единствено от азот. Какво е решението, което предлагате за тяхното цялостно подхранване?

За да можем да осъществим цялостно хранене на културите, сме разработили така наречените

„блендове“ между урея с контролирано освобождаване и други стандартни гранулирани торове.

С тези блендове постигаме подходящи формулации както за пролетни, така и за есенни култури. Да вземем за пример зърнено-житните култури. Основните блендове, които сме разработили за тяхното хранене, са NP 31-21 (2- и 4-месечни), NP 25-30 (2- и 4-месечни) и NP 20-20 (2- и 4-месечни). Тези блендове са физически микс между урея с контролирано освобождаване и MAP и се внасят предсеитбено. Моноамониевият фосфат от бленда започва да работи веднага – още през есента, за да даде началния старт на културата, а рано през пролетта при първото затопляне на почвата започва да действа и гранулата с контролирано освобождаване.

Има ли специален начин на приложение на торовете с контролирано освобождаване?

При есенните култури торовете с контролирано освобождаване се внасят площно чрез разпръскване с инкорпориране, а при пролетниците най-добрият вариант за внасяне е заедно със сеитбата на семената – със сеялки с торовнасяне.

Освен че спестява разходи за допълнително подхранване, има ли други плюсове от употребата на тази технология?

Най-големият плюс е, че почти няма загуба на азот за разлика от торенето със стандартни торове, при което голяма част от азота се губи и не се усвоява от растенията. При технологията Multicote™ загубите са минимални – едва между 3 и 4%.

Това позволява намаляване на азотната торова норма почти наполовина.

Торовете на Хайфа позволяват дозата да се намали с около 40-50%, като крайните резултати и добиви са същите, а дори и по-добри. Като цяло употребата на торове с контролирано освобождаване дава спокойствие на земеделските производители, като им спестяват не само разходи, но и притесненията във връзка с неблагоприятните климатични условия.

Расте ли броят на земеделците, които разчитат на вашите торове?

Да, разбира се. Както вече разказах, в началото предлагахме торове, подходящи основно за оранжерийно производство, а сега предлагаме пълна гама от продукти, които задоволяват изцяло нуждите на всички земеделски производители. Започнахме развитието на дейността с трима търговци, а в момента екипът наброява осем души и продължаваме да се разрастваме. Гордеем се, че предлагаме не само уникалната технология с контролирано освобождаване, но и единствената на българския пазар серия NPK гранулирани торове на основата на калиев нитрат. Това е серията на Хайфа TURBO-K. В рамките на тази серия предлагаме 4 различни формулации, които да отговорят на специфичните нужди на културите и земеделските производители.

Работим както с дистрибутори, така и с крайни клиенти. Грижим се за ефективното подхранване на културите на тестовите полета на известни фирми за растителна защита, които демонстрират предимствата на своите продукти на тези полета по време на традиционни открити дни през пролетта.

В заключение бих искал да заявя, че стратегията на нашата компания е да предлагаме иновативни решения за гарантиран растеж и смятаме да се придържаме към нея и в бъдеще, като осигуряваме на българските земеделски производители най-новите продукти и технологии за модерно земеделие.

Leave a Comment