Унищожиха овце, свине и кучета заради опасната и за хора бруцелоза в Кюстендилско

Национален събор на овцевъдитеНови случаи на заболяване от опасната и за хора Бруцелоза са установи в с. Вуково, област Кюстендил. В същото село през септември 2018 г.  бе съобщено за болестта, информират от БАБХ. Тогава бяха унищожени над 20 овце.

При последното изследване в заразения миналата година животновъден обект, тип заден двор, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за Бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин. 

Бруцелозата е опасна зооноза  – предава се от животни на хора, посочват от БАБХ. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин. 

Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място. 

За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил. Предстои свикване на областната епизоотична комисия.

 

 

Leave a Comment