Депутати питат Порожанов за санкции срещу кооперация бенефициент по ПРСР в област Русе

ППК „Старт-93“ е получила безмездна помощ от 1,2 млн. лв. по проект по ПРСР за изграждане на компостираща инсталация, която се компрометирала

новородено телеДепутатите Георги Стоилов и Иван Иванов са попитали земеделския министър Румен Порожанов дали са наложени санкции на ППК „Старт-93“ с. Караманово, област Русе заради неработеща инвестиция, финансирана по ПРСР (2007-2013). Става въпрос за инсталация за компостиране на оборски тор, за която кооперацията, която имала телеугоително стопанство, е получила безвъзмездно  1 226 305, 41 лв. за изграждането й по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от първата Програма за развитие на селските райони. Отговорът на министъра е получен наскоро.

От него се разбира, че договорът за финансиране е сключен между фонд „Земеделие“ и производствено потребителната кооперация през 2014 г. На 19 декември 2018 г. от фонда са открили производство по налагане на финансова корекция по договора в размер на 100%. Тоест според производството кооперацията бенефициент трябва да възстанови напълно платените над 1,2 млн. лв. Причината е в това, че след плащането по проекта (а защо не преди – вметка на редактора), от ДФЗ са установили при проверка, че инвестицията не функционира, има липсващи елементи от инсталацията, има и неотстранени щети, както и че бизнес планът не е спазен. 

Кооперацията е внесла възражения в ДФЗ през януари и февруари тази година относно размера на санкцията, както и основанията за нея. Също така от ППК „Старт-93“ са предоставили и писмени доказателства, които в момента се обработват, посочва в писмения си отговор министъра.

Въпросите на депутати са свързани и с намаляване на първоначално заложения капацитет на компостиращата инсталация от 3650 тона годишно на 1500 тона годишно, както и с нерегистрираната в БАБХ продажба на торове от кооперацията. Отговорът на министъра е, че за намаляването на капацитета има допълнително сключен анекс между бенефициента и фонда. А относно продажбата на нерегистрирани в агенцията стокови продукти от края на 2015 г. до март 2018 г. е цитирана областната дирекция по храните в Русе, която нямала данни за извършване на такава търговия. 

В заключение министър Порожанов обяснява, че предстои ДФЗ да произнесе финалния си отговор по казуса. 

Впрочем, инсталацията на кооперацията в с. Караманово е била обект и на друг съдебен спор през 2017 г. Тогава съдът е разглеждал жалбата на председателя Михаил Петков в граждански иск срещу създателя и конструктура на инсталацията за компост, който бил подал сигнал до районната прокуратура на гр. Бяла, че съоръжението е компрометирано. Искът на председателя на кооперацията Петков, който се почувстват засегнат от обвиненията, бил за 10 хил. лв., се вижда от съдебните архиви. 

В хода на делото са предоставени доказателствени записи с изявления на Михаил Петков по БНТ 2, в които той обяснявал, че кооперацията продавала течния тор, добиван от инсталацията, в Румъния и за който от БАБХ не знаели нищо. Имало и рекламни брошури. Самата инсталация претърпяла наводнение през юли 2017 г. и понесла сериозни материални щети.

В крайна сметка съдът е решил, че частното обвинение на кооперативния председател е изцяло недоказано и го осъжда да заплати съдебните разноски в размер на 600 лева.   

Какво ще реши фонд „Земеделие“ по казуса, предстои да разберем, ако въобще се даде гласност на този спор за 1,226 млн. лв. по ПРСР.

Leave a Comment