Новата наредба за прилагане на биологичната мярка 11 – обнародвана

Държавен вестникНовата Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР е обнародвана в днешния 18-ти брой на Държавен вестник. Исканите от Националната Био асоциация промени, за които Агро Пловдив писа, не са взети под внимание. 

Прочети още: Националната Био Асоциация предлага земеделския министър да поиска средства от правителството за мярка 11

Промени има в годишния размер на плащанията за полски култури, включително фуражни, които са намалени с 2 евро за хектар. Така субсидията за посевите, които са в преходен период, става 282 евро/ха, а за биологично сертифицираните – 166 евро.

През 2018 г. е издадена и влязла в сила Наредба № 5 от 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица (ДВ, бр. 75 от 2018 г.), с която е отменена Наредба № 1 от 2013 г. В тази връзка наредбата променя разпоредбите, които препращат към отменената наредба. 

В досега действащия текст на разпоредбата на чл. 49, ал. 3 от Наредба № 4 от 2015 г. контролиращите лица изпращат в Министерството на земеделието, храните и горите заверена разпечатка на въведените в електронната система данни в едномесечен срок. Предвид отпадналата необходимост от предоставяне на цитираната заверена разпечатка на хартиен носител, се отменя разпоредбата на чл. 49, ал. 3 от Наредба № 7 от 2015 г.

Друга основна част от измененията и допълненията са свързани с получени бележки от ДФЗ-РА, които касаят прилагането на мярката. В тази връзка са прецизирани текстове относно прекратяването на ангажименти от ДФЗ-РА, начина на възстановяване на средства при прекратяване на ангажименти с цел избягване на различно тълкуване и начина, по който ДФЗ-РА изчислява процентното съотношение при географски припокривания. Отделно се внася по-голяма яснота при прехвърляне на ангажимент, както и се прецизират сроковете за преминаване на обучение.

Leave a Comment