БАСФ предложи три технологии за пълна защита на житни култури до жътва

Най-новите фунгициди на БАСФ

Приаксор Мария Неделчева„Приаксор – първият фунгицид комбинация на SDHI и стробилурин в житни култури от БАСФ навлезе с летящ старт на българските полета и бих казала, че бъдещето днес вече е настояще. Само за един сезон почти един милион декари житни култури бяха третирани с Приаксор® и това не е случайно. Защото Приаксор® залага нов стандарт в борбата с широк спектър патогени, благодарение на широката си активност, дълготрайна превенция и лечебно действие и има повишаващ дохода и качеството ефект.“ Именно с този фунгицид търговският мениджър на БАСФ Мария Неделчева започна представянето на портфолиото от фунгициди в житни култури по време на зимната среща на българския екип с фермери от Южна България. Форумът бе проведен в Пловдив наскоро. 

В света на химията и растителната защита има невидими неща, скрити за окото, които правят разликата между качествените продукти и всички останали, обърна внимание Мария Неделчева. Тя акцентира, че едно от „невидимите неща“ в Приаксор® е активното вещество Ксемиум. То навлиза изключително бързо в растението и се придвижва по проводящата система. Така защитава и нетретираната повърхност на растенията, но също така в случай на осъществена зараза я унищожава.

Особеност на Приаксор® е, че продуктът не може да бъде измит от валежи, тъй като се свързва в кристални структури. При суша пък дори и малките капки роса сутрин освобождават нови порции активно вещество, което осигурява силна превенция отвън и в същото време системна защита отвътре.

Ксемиум е единственият SDHI, който може да премине по уникален начин и през восъчните, и през водните бариери. Така достига бързо до патогена и го унищожава. „Практическото приложение на тази изключителна мобилност, която е единствена в момента в света на растителната защита и SDH инхибиторите, е унищожаването на вече навлязла в растенията зараза“, акцентира върху уникалността на продукта Мария Неделчева. Но тази мобилност допринася също и за новите прирасти на растението, където успешно се придвижва и осигурява сигурна защита. Другото превъзходно качество на Приаксор® е формулацията му.

IMG_6006В подкрепа на думите й Техническият мениджър на БАСФ Тодор Евтимов и д-р Тодор Манилов изведоха пред очите на фермерите демонстрация как Приаксор® се закрепя върху листната повърхност без да се губи от разтвора. Това се дължи на добавените към активното вечество подобрители, прилепители и аджуванти, поясни Евтимов при демонстрацията, като изведе и заключението: „Съвкупността от технически характеристики и свойства на активното вещество, свързани в интелигентна формулация, водят до добавена стойност чрез ефективен контрол на болести.“ 

Приаксор® може да бъде използван изключително успешно за първо третиране срещу първите болести в житни – септория, дрешлера, брашнеста мана. Това са три заболявания, които продуктът контролира изключително ефикасно. „Базичното гниене се контролира чрез система от мероприятия, но ако говорим за химична защита, Приаксор® е част от нея и може да бъде използван изключително успешно за превенция. Препоръчаната доза е от 75 мл и е абсолютно достатъчна за справяне със заболяванията“, увери Мария Неделчева.

Търговският мениджър допълни, че комбинацията SDHI и стробилурин в Приаксор® води със себе си и физиологичен ефект, който е особено необходим при състоянието на житните култури в момента. „По-зелени растения, по-мощен старт и всички процеси, които протичат, биха подпомогнали пшениците да наваксат изоставането, на което сме свидетели.“

В случай, че фермерите изберат Приаксор® като второ фунгицидно третиране, те могат да разчитат на контрол при болестите септория по класа и ръжди.

Припомняйки пролетта на 2018 г., която в края на април и началото на май донесе силна зараза от кафява ръжда, търговският мениджър обобщи, че превантивното фунгицидно третиране със сигурност защитава добивите, а и доходите на земеделците. „За нас от БАСФ, двукратното пръскане с фунгицид за защита на добива вече е абсолютна класика“, каза тя.

Друго опасно предизвикателство на миналата пролет бе базичното гниене, чиито симптоми се появиха точно преди жътва.

Като химично средство, част от системата за борба с видовете кореново гниене, БАСФ предлага третирането на житните семена с изключителната иновация Систива®, за да бъдат защитени посевите до пролетта. А срещу базично гниене – Приаксор® и Капало®.

Капало® е фунгицид с три активни вещества. Те работят по три различни начина, което отличава продукта от всички останали фунгициди на българския пазар. Сред тях е и активното вещество метрафенон. То осигурява изключително силен контрол на базично гниене и брашнеста мана. Метрофенон към момента се среща единствено в Капало. Неговата уникалност е в това, че се разпространява в растението чрез газовата си фаза. „Една от причините Капало® да бъде еталон в Германия е фактът, че западноевропейската генетика, която познаваме, има малко по-силен афинитет към базичното гниене. Освен това заболяване, Капало контролира още брашнестата мана, септория и ръжди, взависимост от това дали се прилага като първи или втори фунгицид“, информира Неделчева.

Диамант Макс® е комбинация на най-мощния стробилурин на българския пазар F500 и епоксиконазол.  Фунгицидът действа безпощадно срещу заболявания като дрешлера, ръжди, септория и всички други икономически важни болести. „Дали ще се използва като първи или втори фунгицид отново зависи от фермера, но освен всичко друго Диамант® Макс води и до изключително силна физиология“, допълни качествата на продукта търговският мениджър на БАСФ.

Технологии по избор

Мария Неделчева предложи на фермерите три технологии за опазване на житните култури през вегетацията, които те могат да ползват по избор. А именно:

Базова технология

Тя включва Танго® Супер и Дует® Ултра. В доза от 100 мл Танго Супер, фермерите могат да разчитат на дългото му действие, което е с около седмица-две повече от стандартния времеви ефект на останалите фунгициди. Дует® Ултра може да се използва за пръскане като втори фунгицид за покритие на флаговия лист. Дует® Ултра има регистрация и за фузариум.

Интензивна технология

Втората технология е интензивната, която до миналата година бе представена само от продуктите Капало® и Диамант® Макс. От 2018 г. Приаксор® също участва в тази технология. Има 2 варианта: при първия се прилага Капало® в доза 100 мл за всички, които търсят качествен фунгицид с мощно действие срещу брашнеста мана и ефикасност и превенция срещу базично гниене; Приаксор® в доза 75 мл като втори фунгицид за покритие на флаговия лист. С Приаксор® освен контрол на болести житните полета получават и физиологичен ефект.

Вторият вариант при тази технология е Приаксор® като първи фунгицид в доза 75 мл/дка  и Диамант Макс® като втори в доза 120 мл/дка. В този вариант се използва физиологичният ефект на двата продукта, като така се залага на максимален добив.

Технологията „Прогрес в науката със Систива®“

„Наскоро имахме среща със земеделци от Добрич. Един от иновативните фермери, който бе третирал около 70% от семената със Систива® и 30% с обеззаразител, сподели, че е забелязал отчетлива разлика между третираните със Систива® семена и другите с обеззаразител“, разказа Мария Неделчева. Тя обясни, че продуктът прониква вътре в семената и в момента, в който растението стартира, Ксемиум започва да се предвижва по проводящата система и с нарастване на растението осигурява защита и засилена физиология.

Заложилите на Систива® имат три варианта за действие през пролетта: Ако Систива® е на 75 мл/100 кг и на полето се очаква базично гниене, фермерите могат да започнат с Капало®, тъй като в момента и фазата на пшениците позволява растенията да бъдат опръскани от основата до върха. Ако полето е стандартно и няма история на коренови и базични гниенета, БАСФ препоръчва Танго® Супер на 80 мл малко по-късно заради дългата защита на Систива® , а за приложение във флагов лист препоръчват Приаксор®. В случай, че Систива е на 150 мл/100 кг, в нормално условия, е достатъчно само едно третиране с Приаксор® в доза от 100 мл/дка.

Прочети още: Ваня Горчева, БАСФ: Правим още по-добри промоции за 2019 г. с грижа за българското земеделие

Чисти полета след хербициди

Цветан Личев„Биатлон® 4D влезе на българския пазар през 2015 г. със заявката да бъде новият голям хербицид за опазване на добивите от житни култури. Към днешна дата той постигна целта си. Контролира трудни плевели като мак, лепка, подрумче, кориандър, паламида“, презентира продукта на БАСФ Цветан Лечев, регионален мениджър за Западна и Централна Северна България.

Той допълни, че Биатлон® 4D не се е затруднил през 2018 г., когато на полетата е имало много прераснали плевели. Цветан Личев илюстрира действието на Биатлон® със снимки, на които се виждаше ефекта на хербицида върху теменужка, лепка, великденче, колендро.

Биатлон® 4D има широк прозорец на приложение. Използва се от 3-ти до флагов лист при житните култури. За разлика от други хербициди, този продукт работи и при температура от 5 градуса благодарение на аджуванта Деш. Той спомага за по-бързото навлизане на активните вещества в плевелите.

При смесено заплевеляване Цветан Личев препоръча Палас .  Палас се отличава с контрола на житни и широколистни плевели, но е ефикасен най-вече срещу трудните за контрол власатка и овсига. Също така Палас контролира райграс, див овес и широколистни плевели с изключение на мак. При инвазия на мак Палас може да се комбинира с противошироколистен хербицид, какъвто е Биатлон®.

Прочети още:  Растителна защита от БАСФ при слънчоглед и рапица. Какво ново?

1 Comment

  1. Vulchinkov каза:

    Западноевропейска генетика? Горката наука!

Leave a Comment