Ваня Горчева, БАСФ: Правим още по-добри промоции за 2019 г. с грижа за българското земеделие

Българският екип получи доверието на немската компания да менажира продуктите и технологиите в 8 държави от Западните Балкани, Хърватия и Словения 

Ваня Горчева

„Независимо от динамиката, предизвикателствата и промените през годините, има един постоянен факт в земеделието. И той е, че приходите в професионалното земеделие са равни на изкупната цена на продукцията, умножена по добивите. Всички ние работим за повишаване на доходността. През последните няколко години за съжаление изкупните цени не само че не са на нивата, на които бяхме свикнали преди години, но не се и очертава да има някакви по-сериозни промени, поне за следващите няколко години“. С тези думи мениджърът на БАСФ за България и Регион Запад Ваня Горчева се обърна към фермерите в началото на традиционната зимна среща „БАСФ и партньори“, която се проведе в Пловдив.

Един извод си направихме през последните години. Това, което забелязваме е, че каквото и да се случва, откакто българското земеделие стана интензивно, за да се получат добри резултати накрая, трябва да има добри растителнозащитни практики. И този извод е независим от времето. Ако растителната защита не се направи правилно, нещата не са особено добри накрая“, обобщи мениджърът.

Ваня Горчева допълни, че интензитетът в българското земеделие и използването на семена от западната генетика са показали съвсем ясно, че вече две фунгицидни третирания при житни са абсолютно задължителни.

Тя с удоволствие информира фермерите, че за  поредна година БАСФ България е постигнала по-добри резултати в ценовата оферта, „защото когато са трудни годините, трябва да се реагира“. И защото „ако човек иска да продължава да се развива добре – в случая нашата фирма, ние трябваше да се преборим за по-добри цени и го направихме“, каза Горчева. По-късно допълни, че от българския мениджърски екип на БАСФ все повече мислят как да насочат средства от локалния си бюджет към фермерите, за да предложат все повече продуктови бонуси, ваучери и т.н. „Без да звучи гръмко и нескромно, мисля че ние сме фирмата, която отделя най-много от локалния си ресурс, за да подкрепи цените“, заяви Ваня Горчева.

Мениджърът за България и Регион Западни Балкани обобщи, че екипът е подготвил най-добрите предложения за фунгицидна защита при житни култури от портфолиото на фирмата, който е с 6 фунгицида, като даде кратка характеристика на всеки от тях. Това са Приаксор®, Систива®, Капало®, Диамант® Макс, Танго® Супер и Дует® Ултра.

Аз не мога да си позволя, не е редно, да говоря за конкуренцията, но мога да говоря за нашите продукти. И тук ще ви покажем как ние в БАСФ виждаме надграждането, добавената стойност и инвестиращото поведение на фермерите, както и това, което те очакват като възвращаемост на парите“, каза мениджърът. Водещите експерти на БАСФ България се спряха по-късно на всеки един от фунгицидите, на хербицидите и растежните регулатори, като представиха и три типа технологии за опазване на житните култури. 

Прочети повече: БАСФ предложи три технологии за пълна защита на житни култури до жътва

Относно рапицата Ваня Горчева информира, че 2018 г. е била изключително тежка за региона на Балканите и особено за румънските земеделци. Те са намалили площите с маслодайната култура от 8,5 млн. декара на 2,5 млн. декара.

Фунгицидите на БАСФ за растителна защита през пролетта в рапица и слънчоглед са Карикс® и Пиктор®. Като пример за опазването на слънчогледа от болести, мениджърът посочи Унгария, чиито земеделци инвестират значителни средства в културата. Използването на фунгициди срещу болестите, които нападат слънчогледа, повишава добивите средно с 15%. Това са показали извършените наблюдение през годините в земеделските полета третирани с Пиктор. 

Прочети още: Растителна защита от БАСФ при слънчоглед и рапица. Какво ново?

В България за хубаво или за лошо ние нямаме възможност да диверсифицираме риска. Ние имаме само 4 култури. В Южна България  са още по-малко, като изключим трайните насаждения. Така че според мен има много смисъл всяка една култура да се опазва и да се отглежда така, че да може да даде максимален добив и максимална печалба“, бе съветът на мениджъра за България и Регион Западни Балкани.

Оферта„Добив Плюс“ 2019 г.

Разходите за растителна защита са между 10-15% и това се случва след като всички останали разходи са направени“, посочи Ваня Горчева.

БАСФ ще продължи да предлага „Направи си сам пакет“, при който имате възможност да получите с 10% по-добра цена Вашия избор на 2 или повече продукта в житни култури за една и съща площ. Новост за тази година е предложението Пакети Плюс, тъй като вече са постигнати нови, по-ниски цени на някои основни продукти, уточни мениджърът.

Хербицидът Биатлон® 4D за поредна година е намален с 10%. Тоест, във фактурните цени цената ще е намалена и оттам, ако се вземе в пакет, на практика ще има още 10% по-добра цена. Палас® и Диамант ®Макс също са с 10% по-ниска цена. За Капало за първа година българският мениджмънт е успял да получи 10% по-добра цена и 50 лева кешбек ваучер за всеки 20 закупени литра. Приаксор® ще бъде подкрепен също с  50 лева кешбек ваучер. Танго Супер има ново намаление с 5% тази година и така този фунгицид слиза на едно много ниско ценово ниво за качествата си. 

За слънчоглед Пасат в пакет със Стомп ще имат по-добра цена. Стомп® Аква (и Прол Аква – като второ търговско име на Стомп Аква) е намален с 5% спрямо 2018 г., а Стратос® Ултра с 10%. Карикс® и Карамба® продължават промоцията си с безплатен Вазтак® за половината площи. При тях има и продуктов бонус – за всеки 100 литра Карикс®/Карамба® фермерите получават безплатно 5 литра Карикс®/Карамба®.

И не на последно място дойде и голямата новина за регистрацията на Пулсар Плюс и за Клиърфийлд хибриди слънчоглед. В лицето на този хербицид с уникална формулация производителите вече имат едно решение за две технологии – Клиърфийлд и Клиърфийлд Плюс. 

Друга изненада е подготвеното от БАСФ пътуване към Белгия на група фермери. Заради придобиването на новата генетика, следващо поколение семена през 2018 г., тази година ще бъде организирано пътуване с ключови производители на рапица, които опазват културата с качествена химия.

Много динамична година беше 2018 г. и в световен мащаб, както за БАСФ, така и за БАСФ България. Това, което ние първо трябваше да направим в България, бе да помислим как ще преструктурираме нашия екип и в този смисъл започнахме да насочваме в експертиза за семена. Друго нещо, което решихме да споделим, е че 4-5 човека от нашия мениджмънт екип, който е от 7 човека, ще отговарят и за страните от бивша Югославия и Албания. Досега бизнесът на БАСФ в тези страни е бил управляван от германци. Те сега ни го дават на нас, а това е добра възможност, защото ще имаме на практика много по-дълбок прочит на пазара на тези държави у нас и това ще ни бъде полезно. Но така или иначе това е много голямо признание за нашия екип“, сподели Ваня Горчева.

Искрено се надявам да имаме поредна хубава година. Дай Боже да сме здрави. Другото мисля, че хората, които са в залата, знаят как да го постигнат“, пожела мениджърът на България и Западни Балкани.

екип на БАСФ

Leave a Comment