Доброволци в Кьолн спасяват от боклука плодове и зеленчуци и ги предлагат на честна цена

Това е начинът на Никол Класки и 70 ентусиасти да намалят разхищаването на храна
Снимки: © FAO / Грегори Бийлз

Снимки: © FAO / Грегори Бийлз

Моркови, приличащи на птичи крака. Усукани краставици. Сърцевидни или много малки картофи. Царевичен кочан, който няма няколко зърна. В повечето германски супермаркети такива зеленчуци не са подходящи за рафтове на магазините поради тяхната неправилна форма. Най-често те се озовават на купчина боклук. Така започва репортаж на ФАО за много специална инициатива в немския град Кьолн.

За Никол Класки, истински борец за хранителни отпадъци, тези храни представляват нещо красиво и ценно. Преди две години Класки основава първия германски супермаркет, който предлага за продажба плодове и зеленчуци с неправилна форма.  „Представете си, че всички на земята изглеждат по един и същи същия начин. Колко скучно!“ – възкликва тя. „Същото е и със зеленчуците. Трябва да ценим тяхното разнообразие.“ 

Около 11 милиона тона храни се изхвърлят в Германия всяка година и Класки е решена да се бори с това чудовищно разхищение. Затова преди две години 35-годишната Никол основава супермаркета THE GOOD FOOD, посветен на борбата с хранителните отпадъци. Всяка седмица Класки с няколко доброволци отива в стопанствата, за да спаси продуктите, които са били отхвърлени от големите вериги на супермаркетите поради неправилно оформени или малки плодове.

В допълнение към бране на зеленчуци в полето, групата събира и храна, чийто срок на годност в местните хранителни магазини приключва и които обикновено са доста. След това продуктите се продават на групата в Кьолн на цена, която купувачите считат за честна.

Процесът на събиране и продажба на храна дава възможност на повече от 70 доброволци и хиляди купувачи да се съберат заедно и да обсъдят как наистина да оценят продуктите и как най-добре да намалят разхищаването на храни. Но този положителен импулс не се ограничава само до пазаруване, той създава общност от онези, които се борят с разваляне на храната. Магазинът за сладолед в квартала използва бананите на супермаркета THE GOOD FOOD, а възрастните общуват с млади хора, като им предават любовното отношение към храната. В допълнение, ресторантът на индонезийската кухня в следващата улица подготвя ястия от реколтата, изоставена в полетата близо до Кьолн.

Никол Класки, на 35 г., е основател на „ХОРА”, организация в Кьолн, занимаваща се с загуба на храна и разваляне на храна, работа с фермери и приемане на храна, която за големите вериги супермаркети не са достатъчно красиви

Никол Класки, на 35 г., е основател на „ХОРА”, организация в Кьолн, занимаваща се с загуба на храна и разваляне на храна, работа с фермери и приемане на храна, която за големите вериги супермаркети не са достатъчно красиви

 

Хайнрих Ханен, собственик на фермата Ламерцхоф в Германия, от самото начало доставя зеленчуци на супермаркета THE GOOD FOOD. Той вярва, че всички тези усилия едва ли ще повлияят сериозно на резултата от борбата срещу развалянето на храни в целия свят, но така започват всички велики идеи. „Ако искате да промените света, трябва да започнете от себе си“, казва той. „Това е, което правим.“

Причините за загубите и развалянето на храните в страните със средни и високи доходи често са свързани с поведението на потребителите, както и с несъответствията между различните участници в системата за разпространение. Например, плодовете и зеленчуците често са обект на влошаване поради факта, че те не отговарят на високите търговски стандарти за качество. От тези, които имат влошен външен вид заради форма, цвят, размер, или петна/влъбнатини по кожата, купувачите често се отказват.

Въпреки това, изхвърляйки плодове и зеленчуци, ние просто харчим ценни ресурси – семена, труд, вода и производствени фактори, които са изразходвани за тяхното създаване, както и енергията и труда за събиране на продукти, подготовката им за продажба и транспортиране до пазарите или в магазините.

Борбата с отпадъците, по-доброто хранене и преходът към устойчив начин на живот са ключът към изграждането на свят без глад. Изборите, които правим и действията, които предприемаме днес, определят нашето бъдеще без глад.

Leave a Comment