Саудитска Арабия иска от нас много люцерна и агнета, а ние нямаме

агънце на полянаПазарът на Саудитска Арабия е безкраен, но България няма толкова животни, колкото той има нужда. Така отговори днес аграрният министър Румен Порожанов на въпроси на журналисти за сближаването на икономическите интереси между България и кралството.

Порожанов обясни, че саудитците проявяват интерес към три породи агнета и в момента има искане от тяхна страна за 10 хиляди агнета. Като цяло обаче Саудитска Арабия се нуждае от внос на 6 милиона агнета, като е поискала от България да внесе един милион. „Ние нямаме този капацитет“, поясни Румен Порожанов, цитиран от агенция „Фокус“.

Министърът добави, че общият проект между двете държави за изграждане на завод за фуражи у нас, е променен. Вместо фуражи предприятието ще произвежда за животновъдството фибри, които се добавят към храната.

От Саудитска Арабия са обявили, че могат да закупят от нас 1 милион тона люцерна. „Това означава, че ние трябва да имаме люцерна от 1,5 млн. дка“, коментира Порожанов.

По предварителни данни на отдел Агростатистика към МЗХГ засетите през 2018 г. площи с люцерна в България са 944 080 декара при среден добив 485 кг от декар. Общото количество добита люцерна през миналата година е било 444 039 тона. 

 

Leave a Comment