Цените на царевицата повишиха индекса на ФАО за зърното

Най-силно са се увеличили през февруари млечните продукти

7 март, 2019 г., Рим, Италия – Световните цени на храните се повишиха през февруари: индексът на храните на ФАО е средно 167.5 пункта, което е с 1.7% повече от януари, поради рязкото покачване на цените на млечните продукти.

Движения на индексите

склад за зърно

Индексът, който проследява динамиката на месечните промени в международните цени за кошница от основни хранителни продукти, понастоящем е на най-високото си ниво от септември 2018 г., но все още е с почти 2,3% по-нисък от предходната година.

Индексът на цените на зърното на ФАО възлиза на почти 169 пункта през февруари, като леко се увеличава спрямо януари, главно поради засилване на цените на царевицата.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 1,8% до 133,5 пункта, което е най-високото ниво от октомври 2018 година. Ръстът на цените през февруари се дължи главно на увеличението на цените на палмовото, соевото и слънчогледовото масло.

Индексът на цените на месото на ФАО леко се повиши, благодарение на повишаването на цените на говеждото и свинското месо.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е увеличил с 5,6% в сравнение с януари, което се дължи на увеличеното търсене на внос на обезмаслено мляко на прах, пълномаслено мляко на прах и сирене. Очакваният сезонен спад в производството на масло също допринесе за повишаването на цените за него.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е повишил с 1,2% от януари, което се дължи главно на опасенията за спад в производството в някои от големите страни производителки.

Спад в световното потребление и запаси на зърно

В новото „Обобщение на снабдяването и търсенето на зърнени култури”, също публикувано днес, ФАО понижи прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2018 г. до 2,609 млн. тона, което е с 2,8 млн. тона повече от регистрираното през януари. Последната ревизия беше силно повлияна от по-ниските прогнози за производството на царевица в САЩ.

Според последните прогнози на ФАО ще има спад в световното потребление и запасите от зърно през 2018/2019 година. Въпреки това, съотношението на световните запаси към потреблението на зърнени култури през 2018/2019 г. трябва да намалее от 30,5% през 2017/18 до 28,3% през 2018/19 и все още ще бъде на доста високо ниво.

Прогнозата на ФАО за световната търговия със зърно през 2018/2019 г. е намалена с 2 милиона тона от нивото от миналата година до малко над 413 тона. Що се отнася до основните зърнени храни, прогнозата за световната търговия с пшеница е намалена с около 800 000 тона, което се дължи на по-ниските покупки от някои страни в Азия и Южна Америка.

Първа прогноза за производството на пшеница за 2019 година

Въпреки факта, че по-голямата част от реколтата от зимна пшеница в северното полукълбо все още не е събрана, първата прогноза на ФАО за световното производство на пшеница за 2019 г. е 757 милиона тона. Така обемът на производството през тази година ще бъде с 4% по-висок от нивото от 2018 г., но все още няма да достигне рекордното ниво, регистрирано през 2017 година.

Leave a Comment