Днес е Сирни заговезни. Искаме си прошка

BASF
От утре започват пречистващите Великденски пости

кукерДнес е Сирни заговезни, ден на Прошката. Обичайният поздрав е „Прости – Простено“. Прошка искат първо младите от по-възрастните и обратно, защото няма безгрешни хора. 

Сирни заговезни винаги е точно седем седмици преди Великден, който тази година е на 28 април за православните християни и на 21 април за католическите. След днес започват най-дългите и пречистващи Великденски пости, при които от храната се изключват всички храни с животински произход.

За трапезата днес се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прави се и хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Според обичая Оратници пак в деня на Прошки се запалват празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве.

Кукерите, които на много места наричат карнавали, са веселото лице на празника. Маскирането на хората е традиция още от Средновековието. Освен  карнавално облекло, кукерите носят звънци и фуски, с които удрят за здраве. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Leave a Comment