Наръчникът за кандидатстване за директни плащания с променени условия

Ферма за юници от породата Джърсей

Ферма за юници от породата Джърсей

С променени условия в схемите за обвързано подпомагане е публикуван Наръчник за кандидатстване за директни плащания в Кампания 2019 г., която стартира на 1 март.

Основните промени в тазгодишните указания към земеделците са свързани с промените в Наредба 3 от 2015 г., която определя условията за участие в обвързаното подпомагане за плодове, зеленчуци и оранжерийни зеленчуци, както и за животни – крави, биволи, овце и кози. Измененията в наредбата бяха обнародвани в Държавен вестник, брой 20-ти от 8 март 2019 г. Предишната схема за полски зеленчуци е разбита на 4 схеми, измежду които пиперът единствен е в самостоятелна. Другите схеми са: кромид лук, чесън зрял и картофи – първа схема; главесто зеле, моркови, дини и пъпеши – втора схема; домати, краставици, корнишони и патладжан – трета схема. При схемата за оранжерийни домати бюджетът е намален, намалени са и изискваните добиви. Коригирани са минималните добиви и при някои от плодовете. (Виж актуализираните минимални добиви за плодове и зеленчуци ТУК).

Новата Наредба 3 променя и изисквания към животновъдните стопанства. Стопаните на млечни крави, застрашени от изчезване, трябва да докажат реализация на 1 500 кг мляко от животно. При месодайните крави и юници е необходимо да се докаже пазарна реализация на 0,2 теленца. За месодайните породи под селекционен контрол се изисква документ за продажба на 0,25 теленца от крава и юница. 

За овцете и кравите под селекция се дава нова възможност за доказване на пазарна реализация, която включва и продажбата на агнета и ярета. Тази опция е добавена заради трудния пазар на овче/козе мляко. 

Документът припомня някои основни съвети – да се отбележат внимателно схемите, по които ще се кандидатства, защото втори опит при попълнено и подадено заявление не може да има. Всяка грешка е непоправима. В наръчника е посочено: „При попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението с цел минимизиране и избягване на пропуски.“

Leave a Comment