ЕкоДарпол без аналог: Прецизни торове за всяко стопанство и култура

100% усвоими от растенията, продуктите на компанията лидер в Полша и Европа увеличават не само качеството и добивите, но и хумуса в почвата
Борислав Рангелов

Борислав Рангелов, управител на ЕкоДарпол Болканс

Торове по мярка

„ЕкоДарпол Болканс“ вероятно в момента единствената компания, която може да ви предложи индивидуален продукт, който отговаря на нуждите на вашите култури и почви. На базата на агрохимичен почвен анализ и според спецификите на съответната култура, изчисляваме прецизно какви да са формулировките на торовете и дозите на приложение. Такъв продукт може да бъде изработен за вас и доставен в рамките на три до четири седмици.“ Това съобщи по време на форума за производители на плодове и зеленчуци „Intelifresh 2019 – от градината до щанда“ управителят на ЕкоДарпол Болканс Борислав Рангелов.

Борислав Рангелов внимателно разясни пред гостите на форума с какво продуктите на ЕкоДарпол се отличават сред многообразието от предложения на пазара. Торовете от двата завода на компанията-майка от Полша са лидери в родината си със 70% пазарен дял, като вече добиват популярност и лидерски позиции и в други европейски държави. Продуктите са органично-минерални, с напълно натурален произход. Производителят разполага с една от най-модерните биохимични лаборатории на континента, в която се разработват нови органично-минерални и изцяло органични формули и се извършват изключително прецизни почвени анализи. Именно в тази лаборатория се изследват почвите и от българските стопанства.

За професионалното отношение на ЕкоДарпол Болканс към земеделците говори и фактът, че фирмата предварително е изпратила 300 почвени проби от различни области в България, за да установи какво, къде и в какви количества се съдържа и какво липсва на почвите по региони. На базата на получените резултати са създадени три комплексни тора, специално за нашето селско стопанство. Така например е било констатирано, че в родните земеделски земи липсва цинк и почти навсякъде бор. По тази причина във всички торове на ЕкоДарпол тези два елемента са добавени в малки, но необходими количества.

„Когато наш консултант дойде при вас и когато направим програма за подхранване на дадена култура и доставим продуктите, в този момент започва работата ни с вас. Защото ние следим целия процес на прилагане на продуктите и ако се наложи, правим корекции, така че вие да получите максимално добри резултати“, посочи Рангелов.  

Какво има в рецептата?

Защо ЕкоДарпол произвежда натурални торове? Защото изследвания са показали, че „естествените минерални елементи са 10 пъти по-ефективни от синтезираните“, продължи Борислав Рангелов. „И това е най-малкото. Натуралните елементи не се отмиват, те остават в горния плодороден слой на почвата, където е активната коренова система на растенията. Освен това те са в 100% усвоима форма за разлика от изкуствените торове. Някои от органичните продукти съдържат в себе си микроорганизми и полезни бактерии. Те подобряват цялостно почвата, спомагат за контролирането на рН и правят по-лесни почвените обработки.“ 

Двата основни продукта на ЕкоДарпол – Хумус Актив и Плонар Актив, имат серии за различно приложение, съответно с различни добавки. Те са предназначени както за биологичното, така и за конвенционалното земеделие. Във всички присъстват натурални хуминови и фулвокиселини, аминокиселини, както и полезни микроорганизми и растежни регулатори. Добавени са естествени макро и микроелементи, които са в различен състав според културите, които се отглеждат. „Хуминовите киселини, които се съдържат в комплексите, са стабилни. Тоест, когато разтворите този продукт в чаша вода, тя ще бъде оцветена в кафяво. Да, глинестите материали ще се утаят на дъното, но разтворът ще остане постоянно кафяв, а това означава, че хуминовите киселини остават в почвата и не се отмиват дори и при обилни валежи“, поясни управителят на фирмата.

Здравословно меню за щастливи растения

Борислав Рангелов припомни, че първият продукт, с който ЕкоДарпол Болканс е навлязъл  на българския пазар, е органичният течен тор и почвен подобрител Хумус Актив. „За производителите на плодове и зеленчуци, които са го ползвали, той вече е неизменна част от производството“, увери Рангелов. Хумус Актив подобрява качеството и външния вид на плодовете, повишава сухото вещество, повишава захарите и срока на съхранение. Този тор съдържа 90% органично вещество, от които 55% хумусни киселини, в които 45 на сто са хуминови, а 10 процента натурални аминокиселини и други. Също така този продукт съдържа микоризни гъби, положителни микроорганизми и много различни видове бактерии, част от които са азотфиксиращи и целулозоразлагащи, което освобождава хранителни елементи в почвата. Съдържа също всички макро и микроелементи, необходими на културите. Попадайки в почвата, Хумус Актив стабилизира почвеното рН, независимо дали почвата е алкална или киселинна. Това се дължи на микроорганизмите в него и на високия процент аминокиселини. Борислав Рангелов даде пример с ябълкова градина в Първомай. След двугодишно използване на продукта, алкалният характер на почвата се е подобрил от 7,8 на 6,8, а хумусът се е увеличил с 0,8. Въпреки че през 2018 г. климатичните условия не позволили торът да се приложи в указаната доза, а в намалени количества, качеството на ябълките значително се подобрило – калциевият глад изчезнал, горчивите ядки също.

Лидер при зеленчуци и трайните насаждения

100% органичният тор Плонар Актив, който е сертифициран за биологично земеделие, е изключително силен при трайни насаждения, зеленчуци и етерично-маслени култури. „В Хасково миналата година имахме пипер, който достигна 1,20 м височина в биологично стопанство при доза 25 кг/дка“, даде пример управителят Б. Рангелов. Този продукт съдържа 65% хуминови киселини, фулвокиселини, аминокиселини, както и всички необходими макро и микроелементи.

На срещата Intelifresh 2019 – от градината до щанда Рангелов представи и серията листни торове Плонохрон, които са органично-минерални. Те съдържат в състава си 50% органично вещество и всички макро и микроелементи в различни формулировки. Един от серията продукти е особено добър срещу измръзвания и стрес при растенията.

Извън конкуренцията

През 2018 г. ЕкоДарпол Болканс направи редица опити в България, най-вече при зеленчукопроизводители. „Резултатите бяха изключителни“, похвали действието на торовете управителят. „Надявам се, че следващата година, когато се видим, ще ви представя резултатите от 2019 г., за които очаквам да се повторят във времето и да докажат ефективността на нашите продукти“, обеща той.

Фирмата е направила и и други наблюдения, като е заложила сравнителни проби на едно и също поле със синтезирани торове, както и с органика на конкурентни фирми. „Дадохме много по-добри резултати откъм хабитус на растенията, откъм вкусови качества и добив“, каза Рангелов и добави: „Смея да твърдя, че за биологично отглеждани продукти няма по-ефективни от нашите торове на българския пазар, и не само.“

Leave a Comment