Седем фирми създават над 2000 дка винени лозя край Любимец

Повечето са със седалище или с адрес за кореспонденция във Варна
Снимката е с илюстративен характер

Снимката е с илюстративен характер

Седем фирми ще създадат върху 2 162,5 декара насаждения с винени сортове лозя в землището на село Оряхово, което е на десетина километра от град Любимец.

Седемте фирми, всяка от които е ЕООД, са входирали по едно и също време с идентични текстове инвестиционните си намерения за лозята в РИОСВ – Хасково, а решенията на еко инспекцията са публикувани на 7 и 8 март.

Дружествата са обявили, че ще правят винени лозя с подпорни конструкции, ще изградят противоерозионна агротехника с колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, тераси и системи за капково напояване. Посочили са, че ще осигурят вода от общински язовир, откъдето ще пълнят автоцистерни, с които ще я доставят до лозята. Средната площ на всяко от дружествата е около 309 декара. Може да се предположи, че активността им е провокирана от отварянето на новата Национална програма за лозаро-винарския сектор, която бе достъпна за кандидатстване от 28 януари до 8 февруари по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя. 

Любопитно е, че инвеститорите са от Варна, Хасково и София. По-голямата част от тях са свързани чрез предишни собственици от Варна.

„Реперта“ЕООД на Лидия Дмитриева Вълкова е с адрес във Варна. Чрез предишните си собственици дружеството може да се свърже с втората фирма инвестор „Аргус 12″ЕООД, чиито собственик отскоро е Иван Т. Вълков. Третата варненска фирма – „Лаутуъркс“ЕООД, чието седалище е в съседното на Оряхово село Васково, е на Александър Дмитриев Петков. Той също отскоро е придобил фирмата, закупувайки дялове от предишните й собственици от Великобритания. „Черноморски нефтен еко сервиз“ЕООД е дарен от Иван Г. Петков от Варна на внучката му Бонита Димитрова. Седалището на тази фирма е в Харманли, а адресът за кореспонденция с НАП е във Варна. „Лунал“ЕООД е на Красимир Христов от Хасково, но той е закупил фирмата също наскоро от собственици във Варна. 

Две от дружествата не изглежда да имат варненска следа. Това са „Фрукт гардън“ЕООД на Красимира Тиминева, която е земеделски производител. Нейното стопанство е разположено в ниви в землищата на с. Оряхово и с. Васково. „Ем Си Еф уотър технолъджис“ЕООД е на Теодор Симеонов и е със седалище в София. 

Кметът на Оряхово Валерия Христова обясни пред Агро Пловдив, че в землището на селото и преди са се отглеждали лозя. Почвата е бедна за други култури, но точно за лозя е изключително подходяща, каза тя. 

Красимира Тиминева, която е посочена като човек за връзка с инвеститорите, не отговори на въпроса как седемте фирми са се организирали по едно и също време за засаждане на лозя в едно и също землище. На въпроса дали дружествата ще работят заедно и евентуално дали ще направят в бъдеще обща винарска изба Тиминева отговори, че първо лозята трябва да се засадят, да се прихванат, да влязат в плододаване и едва тогава арендаторите на земята може да помислят за преработка на гроздето.  

Leave a Comment