Как най-богатият човек, живял някога, разорил Египет с дарения

Манса Муса

Манса Муса, снимка от Уикипедия

Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света според списъка на милиардерите на списание Forbes за 2019 г., публикуван миналата седмица. Безос обаче, който притежава 131 млрд. долара далеч не е първи по богатство в историята на света, пише „Инвестор“, като цитира публикация на БиБиСи. 

Най-най-заможният човек, живял някога, е Манса Муса, западноафрикански владетел от XIV век. Той е роден в днешната Република Мали през 1280 г. в семейство на владетели. Живял е 57 години и като цар разширил владенията си, които обхващали 3280 км от Атлантическия океан до днешен Нигер, като включвали части от днешните държави Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Бряг на слоновата кост. Територията притежавала огромни земни ресурси като злато и сол, а според Британския музей Манса Муса притежавал половината от златото на земята. 

Един ден ревностният мюсюлманин Манса Муса решил да поеме на поклонническо пътуване до Мека, преминавайки през пустинята Сахара и Египет. Царят напуснал Мали с каравана от 60 хил. мъже, безброй овце и кози за храна. Стотици камили се движели в колона, като всяка камила пренасяла десетки килограма чисто злато.

Керванът стигнал до Кайро и владетелят решил да бъде запомнящо се щедър. 

Той така непремерено пръскал злато в Кайро, че тримесечният му престой станал причина цената на благородния метал в региона да се срине за десет години напред, разрушавайки икономиката.

Американската технологична компания SmartAsset.com счита, че поклонническото пътуване на Манса Муса е довело до икономически загуби на стойност 1,5 млрд. долара в Близкия изток.

На връщане към дома Манса Муса отново минал през Египет и според някои източници опитал да помогне на икономиката на страната, като извади част от златото от обращение, заемайки го при много високи лихвени проценти от египетските банки. Други твърдят, че той пръснал толкова много злато, че то свършило.

След завръщането си от Мека владетелят започнал да насърчава изкуствата и архитектурата в родината си. Той също така финансирал литературна дейност и построил училища, библиотеки и джамии. 

След смъртта на Манса Муса царството му било наследено от синовете му, които не могли да го опазят. По-малките провинции се отделили и империята рухнала.

По-късно пристигането на европейците в региона забило последния пирон в ковчега на владенията на легендарния Манса Муса.

Десетимата най-богати мъже на всички времена

Манса Муса (1280-1337, цар на Малийската империя) неустановено богатство

Октавиан Август (63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр., римски император) 4,6 трлн. долара

Джао Сю (1048-1085, император на Китай) неустановено богатство

Акбар I (1542-1605, император на Индия) неустановено богатство

Андрю Карнеги (1835-1919, шотландско-американски индустриалец) 372 млрд. долара

Джон Рокфелер (1839-1937, американски магнат) 341 млрд. долара

Николай Александрович Романов (1868-1918, руски цар) 300 млрд. долара

Мир Осман Али Хан (1886-1967, индийски владетел) 230 млрд. долара

Уилям Завоевателя (1028-1087) 229.5 млрд. долара

Муамар Кадафи (1942-2011, дългогодишен лидер на Либия) 200 млрд. долара

Leave a Comment