Как да направим резитба на ореха? Открит урок в Института по овощарство

Проф. Стефан Гандев (с ножицата): Не режете едногодишните клонки, те раждат!

Проф. Стефан Гандев (с ножицата): Не режете едногодишните клонки, те раждат!

Открит урок по резитба на ореха направи при градините на Института по овощарство в Пловдив директорът проф. Стефан Гандев днес, 15 март 2019 г. пред производители от Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови видове.

В зала проф. Гандев поясни най-напред някои основни правила в резитбата. После групата се премести при ореховите насаждения на института, за да може да думите да се илюстрират с практически действия и да се отговори на допълнителни и съвсем конкретни въпроси на орехопроизводителите. 

резитба на орех

Някои от основните съвети на проф. Стефан Гандев са:

Зимна резитба на ореха се извършва по това време – след големите студове и преди раззеленяването на дърветата. Целта на зимната резитба е да се провокира растежа на дървото. При тази резитба асимилатите се връщат и събуждат спящите пъпки. Лятната резитба намалява растежа. Ако юли-август отрежете по-големи клони, растежът под мястото на отреза спира.  

Съветът на специалиста за старите орехови градини е да се извърши резитба тип „чаша“. Тоест да се отреже водачът, за да се просветли короната. Там където има засенчване, няма плодове. 

Подробен репортаж от урока в Института по овощарство за резитбата на орех очаквайте следващата седмица в Агро Пловдив

IMG_6229

 

Leave a Comment