Ако кравите не научат, че въртим стрелките, всичко ще е наред

дойни кравиВ Русия, където часовото време е зимно през цялта година от 2014 г. насам, е подхваната инициатива да се въведе ротацията с час напред и назад в края на март и октомври. Подготвен е законопроект, който бе представен на 18 март. Идеята идва след като Европарламента реши от 2020 г. държавите в общността да изберат дали да останат постоянно на зимно или лятно часово време.

Тази година обаче сезонното часово време отново ще се приложи у нас, като на 31 март ще преместим стрелките с час напред.

Заради намерението за преминаване на гъвкаво часово време агенция ТАСС интервюира експерти от сферата на животновъдството за това как въртенето на стрелките ще се отрази на кравите

Според някои специалисти сезонният трансфер на часове може да повлияе негативно на млечните добиви, тъй като всяка промяна в режима на животните предизвиква голям стрес. „Животните не гледат часовника, но имат вътрешен ритъм, които им диктува кога да ядат, да спят, да отидат към доилната зала. Преместването на времето с един час напред или назад означава, че този биоритъм ще бъде загубен, а това е стрес за всяко животно. Заради нарушаването на определения ред, добивът на мляко ще се понижи „, коментира директорът ферма в Калужска област Владимир Козлов, добавяйки, че на животните ще са им нужни две или три седмици, за да се напаснат към новото време.

„Не е задължително да сменяме режима на животните, ако сменим режима на работниците. И тогава няма да има проблем“, каза Александър Конашенков, ръководител на ферма „Прометей“ и доктор на селскостопанските науки.

С него е съгласен депутатът от Уляновска област Александър Чепухин. „Ако в една ферма кравите са доени в шест сутринта, тогава с превъртането на стрелките животното трябва да се дои в 7 или в 5 часа.  За една крава времето не трябва да се променя, то трябва да се промени само за хората “, обяснява той, като подчерта, че тези животни се влияят дори от 15 минути закъснение или избързване.

По принцип инициативата за връщане на сезонни трансфери на време може да донесе положителен икономически ефект за земеделските производители. Увеличава се продължителността на дневните часове: ако се прибави час на светлината вечер, по време на който е възможно да се извършат редица работи, свързани с приготвянето на фуражи, сено и събиране на зърно, това е добро”, смята Владимир Яковкин, председател на комисията по земеделски въпроси в Кировска област. 

Leave a Comment