Заради имоти удушват преди 148 г. възрожденеца Петър Берон

д-р Петър БеронАвторът на „Рибния буквар“, преподавател в Сорбоната, учен и голям дарител Петър Берон умира на 21 март 1871 г. удушен в къщата си в румънския град Крайова. Според някои разработки, покушението върху доктора е извършено по поръчка на негови роднини, които са изпълнители на завещанието му и в същото време са закупили срещу полици неговото имение Скорила в Румъния. Огледът след убийството на д-р Берон не открива полиците. 

Петър Берон е роден през 1799 г. в Котел. Първоначално учи в родния си град, после заминава за Букурещ, където продължава обучението си. В Браила става частен учител в семейството на търговеца от Сливен Антон Йованович. С неговата финансова помощ издава известния в учебниците „Рибен буквар“, чието пълно име е „Буквар с различни поучения“. 

Отново с материалната подкрепа на Йованович Петър Берон заминава за Германия, за да учи първо философия, а после медицина. По това време той се увлича от природните и математически науки и издава поредица от томове на научна тематика. Усвоява и девет езика. След като завършва образованието си, българинът се завръща в Румъния, за да работи като лекар в Румъния. Тогава създава и търговско дружество, с което става доста заможен. Голяма част от парите си д-р Берон насочва към България за откриване на над 20 килийни училища.

Години по-късно съдбата го отвежда в Париж, където работи като преподавател в Сорбоната. Изключително пестелив, Берон живее на тавански етаж в сграда с порутен покрив, откъдето се вижда небето. Парите от заплатата си Петър Берон влага в лаборатория за експерименти. 

 

След смъртта му според завещанието малка част от средствата се насочват като дарение към котленската община. Други служат за построяване на Българската мъжка гимназия в Одрин. 

 

 

Leave a Comment