Вносът на слънчоглед се е удвоил и е достигнал 190 хил. тона за четири месеца

сеитба слънчогледВносът на слънчоглед за първите четири месеца от пазарната 2018/2019 г. се е увеличил над два пъти и е достигнал 189,9 хил. тона, съобщават от отдел Агростатистика към МЗХГ. Цифрата идва на фона на намалелите импортни количества при пшеница, ечемик и царевица.

В подкрепа на тенденцията са и данните, че износът на слънчоглед от България от началото на септември 2018 г. до 17 март 2019 г. е намалял сериозно с 54,4%. 

Вносът на слънчоглед у нас се дължи на по-ниските цени, на които маслодайните семена могат да бъдат закупени извън страната, според зърнопроизводители. 

От друга страна обаче у нас броят на предприятията, които преработват слънчоглед за олио, за биогорива, за белени семки и някои други начини за преработката на семената никак не е малък. Само в Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България участват 17 предприятия. Отделно в Националната асоциация по биогорива в България има още  предприятия, не са малко и тези, които не членуват в организации. 

През 2018 г. у нас са произведени почти 2 милиона тона слънчоглед според предварителните данни на земеделското министерство.  

Leave a Comment