Вносът на пресни зеленчуци се е увеличил годишно с над 37 хил. тона

BASF

По предварителни данни на НСИ, през 2018 г. вносът на пресни зеленчуци се е увеличил с 37,360 хил. т. (15,2%) спрямо предходната година до 282,6 хил. тона, а този на пресни плодове – с 38,160 тона (12,9%) до 333,9 хил. тона, съобщават от МЗХГ.

 

Отчетеният ръст при пресните зеленчуци се дължи най-вече на увеличените доставки на домати (с 12,6 хил. тона или 16,7%), краставици (с 9 хил. тона или 44,1%) и пиперки (със 7,1 хил. тона или 29,4%). Съществено повишение в рамките на годината е налице също така при вноса на моркови (с 15,6%), лук и шалот (с 19%), зеле (с 21,4%) и тикви (с 26,7%).

Сред основните зеленчуци, най-чувствително намаляват доставките на картофи (с 4,2 хил. тона или 9%), праз, чесън и маслини – с между 6,8% и 60%.

Над половината от общия внос на пресни плодове през 2018 г. се формира от цитрусовите плодове и бананите – общо 180,5 хил. тона, което е с 37,2 хил. тона или 25,9% над нивото от предходната година. От внасяните в по-големи количества плодове, увеличение на годишна база се отчита и при доставките на ябълки (13,6%), киви (с 10,2%), пъпеши (със 17,3%), череши (с 25,1%) и сливи (над три пъти), а намаление – при тези на грозде, черупкови плодове, дини, круши, ягоди, кайсии и праскови – с между 1,8% и 14,7%, най-значително при прасковите.внос износ плодове и зеленчуци

През 2018 г. от страната са изнесени 56,2 хил. тона пресни зеленчуци и 61,4 хил. тона пресни плодове – съответно с 53,5% и 41,8% повече на годишна база. Най-значителен принос за повишение на общо изнесените количества пресни зеленчуци спрямо предходната година има увеличеният експорт на домати – с 4,5 хил. тона (72,7%), сладка царевица – с 4 хил. тона (над два пъти) и картофи – с 3,8 хил. тона (над седемнадесет пъти). Ръст се отчита и при реализираните извън страната гъби, тикви, бобови зеленчуци, краставици, пиперки и лук – с между 7,9% и над два пъти, най-сериозен при лука.

От друга страна, износът на зеле, патладжани и моркови и репи се свива в рамките на 10% – 25,6%.

Архивна таблица, публикувана в Агро Пловдив, за 11-те месеца на 2016 г.:

внос-износ на плодове и зеленчуци 2017 г.

Leave a Comment