Знаете ли, че един голям дъб произвежда годишно 151 000 литра вода?

В Международния ден на горите ООН изброи 10 причини, за да обичаме горите
маслина

Маслиново дърво в градините на Атон

През 2012 г. Организацията на обединените нации обяви 21 март за Международен ден на горите, като по този начин подчерта важността на всички видове гори. Всяка година на събития, които се провеждат по света, се отбелязва значимостта на приноса на дърветата в живота ни. През 2019 г. тържествата се провеждат под мотото „Научете се да обичате гората!” И се фокусира върху ролята на образованието за осигуряване на устойчиво управление на горите и опазване на биоразнообразието. 

Запознайте се с десет причини, поради които обичаме горите и участваме в местни събития! 

– Горите са дом на повече от 80% от сухоземните животни и растения и покриват 31% от общата площ. Приблизително 1,6 млрд. души по света зависят от горите, които им осигуряват поминък и ежедневно задоволяват своите жизнени потребности. 

– Дървото може да абсорбира до 150 килограма въглероден диоксид годишно. Смята се, че 296 гигатона въглерод се съхраняват както в надземната, така и в подземната биомаса на световните гори. Само си представете, че 400 милиарда дървета в Европа понастоящем абсорбират почти девет процента от емисиите на парникови газове на континента!

– Дърветата са важни за създаването на устойчиви градове. В градските райони те могат да допринесат за въздушно охлаждане до 8°C, като по този начин намаляват необходимостта от климатизация с 30%. Дърветата, които растат в градовете, също са отлични въздушни филтри, които улавят вредни замърсители и малки частици. 

– Дървесното гориво днес осигурява 40% от енергията от възобновяеми източници в света, която е същата като слънчевата енергия, водноелектрическата енергия и енергията от вятъра. Увеличаването на инвестициите в технологични иновации и устойчиво управление на горите е от ключово значение за увеличаване ролята на горите като източник на възобновяема енергия. 

– Горските продукти допринасят за намаляване и заместване на замърсяващи и въглерод-интензивни материали. Производството на сертифицирани влакна, получени от дървесни материали (като лиоцел), използвани в текстилната промишленост, спестява ресурси. За сравнение, за производството на памук е необходимо средно 130 пъти повече вода, а при производството на полиестер се отделят средно 170 пъти повече парникови газове. 

– Когато се използва дървесина в строителството, около 40% от въглеродните емисии се спестяват в сравнение с използването на бетон и около 30% в сравнение с използването на стомана. Като цяло, ако строителите използват дърво вместо стомана и бетон, глобалните емисии на въглероден диоксид могат да бъдат намалени с до 31%. 

– Повече от 25% от използваните наркотици са базирани на растения от тропически гори. Въпреки това, само един процент от тези растения е изследван, за да се определят техните лечебни свойства. 

– Повече от една трета от нашите най-големи градове, включително Барселона, Богота, Ню Йорк и Токио, получават значителен дял от висококачествената си питейна вода от защитените гори. 

– Най-високото дърво в света се нарича Хиперион. Височината на най-високата червена гора в Калифорния е 115,61 метра. Най-голямото дърво в света – гигантската секвоя, наречена на името на генерал Шърман – също расте в Калифорния и е с десет метра в диаметър, с приблизително 1 486 кубични метра дървен материал. 

– Голям дъб може да произвежда 151 000 литра вода годишно като пара. Средно, източникът на 40% от валежите е изпаряването на растенията. В някои области този обем е още по-голям. Например, повече от 70% от валежите в басейна на Рио де ла Плата в Южна Америка идват от изпаряване от горите на Амазонка.

Leave a Comment