Вече има предложение за изграждане на мобилна мандра в Пазарджишко

мандраНовата държавна помощ за изграждане и оборудване на малки мандри, по която започнаха да се приемат заявления от тази седмица (18 март), най-вероятно е провокирала инвестиционното предложение на фирма от Пазарджишко. „Еко-хидро“ООД има намерение да създаде такова съоръжение край с. Овчеполци. Инвеститорите ще преработват по 200 литра биволско мляко от собствено животновъдно стопанство. 

Съоръжението ще е разположено върху площадка от 300 метра, се посочва в утвърдителното решение на РИОСВ Пазарджик. Модулът ще е с площ от 16,8 квадрата от метална конструкция и ще е тип „фургон“. Мобилната мандра ще има ток, вода и хладилни тръби, както съответно и хладилни складове със самостоятелни агрегати и автоматика. Водата ще се осигурява от цистерна, електричеството – от присъединяване към елмрежата.

„Съоръжението няма да има постоянен характер и ще се монтира без да нарушава почвения профил“, се посочва в решението на екоинспекцията. Съответно, не се очаква да има и отрицателно въздействие върху околната среда. 

Фирмата ще произвежда кашкавал, сирене и кисело мляко.

Новата държавна помощ за мандри ще е с бюджет от 1 млн. лв. за 2019 г. и 500 хил. лв. за 2020 г. 

При строително-монтажни работи (за изграждане на мини мандра) лимитът на проекта е 470 лв./кв.м. и не повече от 25 000 лв. 

За изграждане на площадки за позициониране на мобилен фургон и хладилни съоръжения с или без ел и ВиК инсталации лимитът е 134 лв./кв. м., но не повече от 8 500 лв. 

За основен ремонт на съществуваща сграда лимитът е 244 лв./кв. м., но не повече от 13 000 лв. 

За закупуване на оборудване при капацитет на мандрата от 250 литра сурово мляко на ден проектът на кандидата не бива да надхвърля 60 000 лв. Ако капацитетът е 500 литра, оборудването не трябва да струва повече от 90 000 лв. В случай, че оборудването е за преработка на 1000 литра сурово мляко се изисква максималната му стойност да е 95 000 лв. 

Leave a Comment