0,75 лв./дка ще плащат земеделските производители за борбата с градушки

Застрахователите се измъкнаха

ракетна площадка, градушкиБорбата срещу градушки ще се финансира само от държавния бюджет и от земеделските стопани. Застрахователите се измъкнаха от ангажимента да участват в съфинансирането чрез напрежението, което са създали, включително и в медиите, съобщи днес по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов, коментирайки новия вариант на проект на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития. 

В предишния вариант на законопроекта, който основно е свързан с борбата срещу градушки, земеделците трябваше да плащат годишно 0,50 лева за декар от земите, които обработват. С отпадане на участието на застрахователите таксата е увеличена на 0,75 лв. на декар, посочи министърът. Порожанов допълни, че аграрните организации приемат размера на сумата. Освен това е направено социологическо проучване, според което 74% от анкетираните също изразяват съгласие с въпросните 0,75 лв./дка. 

Румен Порожанов изрази недоволство от неучастието на застрахователните дружества във финансирането на бъдещото държавно предприятие, което ще обслужва противоградовата защита. То ще заработи от тази година след приемането на закона и ще замести досегашната Изпълнителна агенция за борба с градушките. Министърът посочи, че дейността на държавното предприятие ще е в полза и на урбанизираните територии, и съответно застрахователите ще изплащат по-малко щети за ударени от градушки автомобили и сгради.

Законопроектът ще бъде внесен скоро за обсъждане първо в земеделската комисия, а после и в пленарна зала. 

Румен Порожанов отговори и на въпрос за защита на земеделските земи в област Стара Загора. Той поясни, че са изградени 63 нови ракетни площадки, от които 25 в областта. Ще има и нов полигон в село Тъжа. Тази година над 95% от земеделските площи в облст Стара Загора ще бъдат защитени. Извън „чадъра“ ще останат най-северните планински части. 

Leave a Comment