Африканска чума „светна“ в пробите на още 3 диви прасета

BASF

диво прасеБолестта Африканска чума „светна“ в Националната референтна лаборатория при изследване на проби, взети от 3 диви прасета в област Добрич и област Силистра. С тях дигнозата вече е потвърдена при 27 диви екземпляра и при домашните прасета отглеждани  в с. Тутраканци, област Варна. До момента чумата е установена в трите области, обявени за рискови, съобщиха от БАБХ. 

Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 г. до този момент. 

Агенцията по храните е създала инфектирана и буферна зони. Не спират дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине. 

Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични  прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. 

Leave a Comment