Съвет на консултанта: Заделяйте минимум 10% от доходите!

Под 5% от българите си водят месечен разчет на доходите и разходите, едва 2% си записват реалните разходи

банкноти„Заделяйте минимум 10% от доходите си и изберете различни финансови инструменти, в които да ги влагате“, посъветва в Световната седмица на парите председателят на Българската асоциация на личните финансови консултанти Стойне Василев. Да се влагат пари единствено в банки не е разумно решение, защото там лихвите са ниски. По-добре е българинът да развие базова финансова култура, която да му позволи да взима разумни решения, които са дългосрочни, а не да търси най-ниска цена или да се доверява на служителите на финансови институции, посочи Василев в интервю пред националното радио. 

Консултантът посочи, че 10% спестявания са абсолютния минимум, дори и при заплата от 1000 лева. „Това са 100 лева месечно и заделянето им за по-добро бъдеще е възможно при оптимизиране на разходите“, поясни той. Проблемът според него е, че под 5% от българите си правят месечен разчет, а едва 2% си записват реалните разходи, които правят. Често се оказва, че дяволът е именно в малките разходи – за кафе или за други дреболии, защото над 30% от месечните разходи са за дребни покупки. 

Човек трябва да спестява, за да си осигури личен пенсионен фонд, като прави разумни инвестиции, които ще му донесат допълнителна пенсия, така че да не е зависим от националната пенсионна система.

„Най-лесно е да вземеш бърз кредит. Лично аз обаче бих взел такъв само по две причини: Ако от тези пари зависят животът и здравето ми, или ако ползите от кредита са по-големи от сумата, която ще платя с лични средства“, добави Стойне Василев. Според него да се взимат бързи кредити за почивка, екскурзия, подаръци е неразумно. Човек може да си направи сметката за предстоящи разходи и два-три месеца по-рано да започне да пести, за да ги посрещне без да тегли заем.

За развиване на спестовно отношение, по-добрият вариант е да се плаща в брой, защото това носи усещането, че се разделяме с парите, посъветва Василев. 

Ако човек получи по-голяма сума, е добре семейството да се събере и да обмисли как да употреби парите. Разбира се, може да задели процент от тях за екскурзия или почивка, но по-голямата част трябва да се насочи към нещо, което носи допълнителни доходи, счита авторът на книгата „Умни пари“. 

Той посъветва родителите да възпитават децата си в пестеливост и разумност при харченето, и да им дадат обща финансова култура.

Leave a Comment