До 10 дни ще се преведе обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци, до 31 март – преразпределителните

През април е предвидено да се извършат зелени плащания, за протеинови култури и за тютюн. Този месец трябва да започнат преводи по мярка 10

черешиДо 10 дни вероятно ще се извършат плащанията по обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци (включително оранжерийни), съобщиха от ДФ „Земеделие“. Преди това обаче земеделският министър трябва да издаде заповед за ставките, по които ще се плаща. Такава към момента няма. 

Според индикативния график на ДФ „Земеделие“ за извършване на директните плащания, обвързаната подкрепа трябва да се изплати в периода 20 март – 10 април. Преди време министър Румен Порожанов обеща финансовите операции на фонда да бъдат съобразени с увеличената по това време на годината нужда на производителите на плодове и зеленчуци от пари и преводите да се извършат към края на месец март. 

Индикативният график показва още, че между 20-ти и 31-март трябва да се извършат преразпределителните плащания. Всъщност, като изключим почивните дни, това трябва да стане до този петък, 29 март.

Според графика, през третата десетдневка на март трябва да започнат плащания по някои от схемите по мярка 10 „Агроекология и климат“. По тази мярка периодично ще се извършват преводи до края на месец май. 

От 10 до 30 април е заложено превеждане на зелените директни плащания, а от 20-ти до 30 април – по схемата за протеинови култури.

Преходната национална помощ за тютюна трябва да се изплати между 10 и 20 април. 

Leave a Comment