Към 90% от издръжката на борбата с градушки ще бъде платена от зърнопроизводителите

Зеленчукопроизводителите ще дължат от такси 808 хил. лв., овощарите 508 хил., лозарите 380 хил., производителите на основните житни и маслодайни култури 20,6 млн. лв.

земяНе е с повишена трудност въпросът кой колко ще плати за издръжката на бъдещото държавно предприятие, което ще наследи Изпълнителната агенция за борба с градушките. Ако Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития не се промени в частта му за таксата, която ще дължат земеделците – 0,75 лв./дка, на база на агростатистическите данни за обработваемите площи и култури, може да се изчисли кой бранш колко ще внесе, за да се формира бюджета на предприятието. 

Миналата година, когато се обсъждаше първият вариант на законопроекта, стана ясно, че издръжката на новото предприятие прогнозно ще е около 28 милиона лева.

Според публикувания баланс в страницата на агенцията за градушките, за 2017 г. (за 2018-а не са качени данни), активите са били 20,698 милиона лева, а пасивите – същата сума. 

За всеки, който дори бегло познава структурата на българското земеделие, е ясно, че издръжката на предприятието ще легне най-сериозно върху зърнопроизводителите. Цифрите го потвърждават абсолютно. 

Според предварителните данни на МЗХГ за 2018 г., основните зърнено-житни култури – пшеница и лимец, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица заемат общо 27 458 490 декара. Само от тези 5-6 култури вноската на фермерите, които ги отглеждат, ще е 20,6 млн. лв.

Ако към тях добавим площите за памук, ориз и соя, за другите житни култури като ръж, овес, тритикале, сорго, просо и елда, сумата се увеличава с още 400 хил. лв. А вместим ли в този ред и нахута – напоследък любима култура на доста зърнопроизводители, общата сметка показва, че приходите към предприятието само за тези култури ще са 21,537 млн. лв. 

Зеленчукопроизводителите, които по последни данни на земеделското министерство, отглеждат продукция върху 1,078 млн. дка, ще внесат за борба с градушките малко над 808 хил. лв.

Производителите на овощни култури, чиито стопанства заемат 677 707 дка, ще платят 508 хил. лв.

Сметката за лозарските стопанства с винени сортове (десертните са при овощните) е 380 452 лв. за 507 270 дка. 

Стопаните на етерично-малсени култури – лавандула, маслодайна роза, кориандър, резене и бял трън, ще дължат 273 315 лв. за 364 420 декара. 

Производството на тютюн се е свило до 58 810 дка и този бранш ще плати 44 107 лв.

Царевицата и зърнено-житните за силаж, зелен фураж и енергийни цели, заедно с зърнено-житните за сено са общо върху близо 345 хил. дка., така че таксата от тях ще е 258 682 лева. 

Разбира се, посочените данни не обхващат цялата земеделска палитра, но обобщението за тях е, че общата вноска от такси към държавното предприятие ще е 23,8 млн. лв., от които 20,6 млн. са само от 5-те основни житни и маслодайни култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Всички обаче знаем, че зърнопроизводителите отглеждат още много лавандула, нахут, кориандър и други култури. Така че на този бранш се пада да понесе на гърба си борбата срещу градушки.

Leave a Comment