От НАЗ призоваха законопроектът за градушките да бъде оттеглен и преработен

Българска-земяЗаконопроектът за превенция от неблагоприятни климатични събития да бъде оттеглен и преработен. За това призоваха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в парламентарната Комисия по земеделие, храни и гори, където днес се проведе първо обсъждане на текстовете на проекта. Представители на други земеделски организации липсваха.

Представителят на асоциацията Александра Гинева посочи, че в законопроекта липсват гаранции за качественото изпълнение на градозащитата, което ще бъде осигурено от бъдещото държавно предприятие – наследник на Агенцията за борба с градушките. Според асоциацията двата модела на защита от градушки – чрез ракети и със самолети, са с различно качество, като ракетният способ определено е по-добър. 

Другият недостатък НАЗ вижда в системата за финансиране и по-специално изключването на общините от споделения принос във формирането на бюджета на новото предприятие. Припомняме, че в предишния вариант на законопроекта таксата за земеделци бе 0,50 лв. за декар при участието и на застрахователите с прогнозна сума от 5-6 милиона лева. В последния вариант на проекта таксата за производителите е 0,75 лв./дка.

От асоциацията посочиха още, че липсва пропорционална представителност на заинтересованите страни в Управителния съвет на предприятието. Проектът предвижда УС да има 5 членове, от които трима да са от земеделското министерство, един да е представител на производителите и петият да е директорът на държавното предприятие. 

Не така тактично като Гинева се изказа депутатът Йордан Апостолов (НФСБ). Относно участието на един земеделец в УС на предприятието, Апостолов възкликна: „Да ти вадят парите от джоба и в същото време да нямаш възможност да контролираш!“ Според него не е допустимо земеделската общност да няма ключово влияние върху решенията как да се харчат събраните от фермерски такси пари. Депутатът предупреди, че може да се случи „този закон да бъде изхвърлен с шутове“. 

Той изрази още недоумение защо така бързо са изключени застрахователите от участие във финансиране на борбата с градушки.

Преди обсъждането зам.-министър Янко Иванов посочи накратко, че в резултат на бъдещия закон ще се осигури защита от градушки на 90 млн. дка от територията на страната, от които 36,6 млн. дка обработваема земя. Опазването с ракети обхваща в момента 22 млн. дка, от които 12,8 млн. са обработваеми. 

Разглеждането на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития бе отложен за ново разглеждане следващата седмица.

Leave a Comment