Бойко Борисов: На първо място са доходите, иначе миграцията ще продължава

работници„На първо и единствено място са доходите„, заяви премиерът Бойко Борисов днес по време на Българо-германския икономически форум. Всички политици, включително и аз носим грях, че рекламирахме страната като добро място за чуждестранни инвестиции с квалифицирана и евтина работна ръка, продължи премиерът. По тази причина работниците от различни сфери са заминали за държави, където квалифицираният труд не е евтин. Борисов вметна, че това не е общо правило, тъй като и у нас работещите като програмисти и IT специалисти получават по 5-6 хиляди лева месечно, пък и повече. 

Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум.

„Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. Българите се съизмерват с австрийци, германци, и ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава“, каза още Борисов.

Той подчерта, че и държавата трябва да помогне, за да могат работодателите да увеличат заплатите, като изтъкна, че това трябва да стане чрез разговори между изпълнителната и законодателната власти и бизнеса.

За бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда, посочи още Бойко Борисов на форума. Страната ни има огромен фискален резерв, гарантирано, чрез валутния борд, съотношение евро – лев, допълва той, цитиран от БТА.

Борисов подчерта, че външният дълг ще продължава да пада. „Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана“, уточни Борисов.

Премиерът каза, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Leave a Comment