Преди първи петли овощарите ще са на крак тази нощ

Неспокойна нощ чака овощарите. Метеорологичните прогнози в голяма част от страната предсказват минусови температури, когато градините цъфтят. Само по-късните видове като ябълките например все още са във фаза цветен бутон и бавното им развитие напролет ги спасява от сланата, която се задава. Очакванията са температурите да паднат рано сутрин до -1º в Пловдив, Хасково, Враца и Монтана, -2º в Стара Загора, Кюстендил, Благоевград и Габрово и -3º в Пазарджик, Ямбол, Перник и Велико Търново. С по-малка сила кошмарът ще се повтори и следващата нощ. За нещастие на бранша, нито една градина не е и не може да бъде застрахована заради нежеланието на застрахователите. Бедата е също в това, че земеделското министерство изплаща компенсации единствено при 100% щети. 

Иван Романов

Иван Романов

Иван Романов от Раковски, който стопанисва 650 дка сливи край град Раковски, е донякъде спокоен. „Да, дръвчетата цъфтят. Непрекъснато следя метеорологичните прогнози и то от няколко сайта, и се подготвих за сланата“, разказа той. Романов е напръскал градината с английския продукт срещу слани – „Антифрост“. В неговата характеристика е посочено, че ако дръвчетата се третират няколко дни преди очакваната слана, може да се разчита, че ще точката на замръзване ще бъде намалена с до 5ºС. Затова овощарят още вчера е извършил операцията. Въпреки това и най-вече заради лошия спомен от пролетта на 2017 г., когато сланата унищожи над 90% от цветовете в сливовата градина, Иван Романов призна, че е притеснен. 

Архивна снимка на Агро Пловдив

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев също е разтревожен за черешите, сливите и ябълките в Пловдивско и Пазарджишко в семейната ферма. Над част от насаждения има дъждовална инсталация, която ще помогне за нощи като тази и следващата. За дръвчетата, които са под дъждуване овощарят не се притеснява. „Ще включим инсталацията в 4 часа, за да започне дъждуването. Днес заредихме резервоарите и сме готови. Най-опасните часове са между 4 и 7 сутринта. Когато цветовете се посипят с капчици, при отрицателна температура те образуват леден филм по цветовете и той ще ги предпази така, както снегът през зимата пази житните. След 7 часá, когато слънцето започне да затопля въздуха, ледът ще се разтопи. Проблемът обаче е в останалите градини, които са без надкоронно дъждуване“, сподели Кумчев. И той има много тежки спомени от пролетните слани, заради които веднъж му се е наложило да купува череши от пазара, въпреки че има 100 декара с този вид. 

Фермерът подчерта, че дори живакът да падне до -4ºС, ако е за минути, цветовете ще оцелеят. Но -0,5º стават смъртоносни за реколтата, ако се задържат 3-4 часа. „Ще е много добре, ако рано сутрин има вятър, защото той ще размести студените пластове въздух и ще помогне“, обясни Кумчев. 

Овощарят за пореден път се ядоса на застрахователите, към които ежегодно отиват 1,5 милиона лева от земеделското министерство чрез държавната помощ за земеделски застраховки срещу неблагоприятни климатични условия. Правило за застрахователните компании е да сключват договори със земеделци след 20 април. Предложението на фермера е цената на полиците да се увеличи за сметка на земеделците, а застрахователите да смъкнат началната дата до 1 април. 

Leave a Comment