Биопроизводителите, сертифицирани от „Кю сертификейшън“, имат един месец да сменят оператора

МЗХГ отказа да поднови разрешителното на дружеството заради некоректна документация 

био ягодиВсеки оператор на „Кю Сертификейшън“ АД трябва да сключи нов договор в едномесечен срок (до 30.04.2019 г.) с друго контролиращо лице и да уведоми Министерство на земеделието, храните и горите, тъй като разрешение № BG-BIO-03 от 31 март 2015 г. на „Кю Сертификейшън“ АД е валидно до 30.03.2019 г.

Новите договори с други контролиращи лица трябва да съдържат изрична клауза, че влизат в сила от 31.03.2019 г. без значение от датата, на която са сключени/подписани.

МЗХГ уведомява персонално контролиращите лица и операторите във връзка със Заповед  № РД 09-325/28.03.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите,  с която е отказал на „Кю Сертификейшън“ АД издаването на временно разрешение за осъществяване на дейност като контролиращо лице. Причината е, че комисия, след извършена административна проверка е установила непълноти и несъответствия в представената документация за издаване на временно разрешение.

Съгласно нормативната уредба, когато непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определен срок, министърът на земеделието, храните и горите постановява отказ.

При прехвърляне на контрола към ново контролиращо лице, предишното не се освобождава  от отговорност и задължения. Съгласно чл. 92, параграф 2, алинея 2 от Регламент (ЕО) №889/2008 старото контролиращо лице следва задължително да предаде на следващото значимите елементи от контролната документация относно оператора, както и докладите, посочени в чл. 63, параграф 2, ал. 2 от същия регламент.

Съгласно чл. 55, ал. 2, т. 3 от Наредба № 5, контролиращите лица следва да следят за изпълнението на наложени мерки от Приложение № 3 на Наредба № 5 при преминаване на оператор, съответно подизпълинтел, от едно контролиращо лице към друго.

Leave a Comment