Брекзит без споразумение ще отвори криза в млечния сектор

крави в Ню МексикоИкономическите последици от Брекзит в земеделието вероятно най-силно ще засегнат Ирландия, изнасяща храни за 5 милиарда евро за Великобритания, пишат в последния бюлетин икономистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Проблемът се усложнява от засилващите се опасения за напускане без споразумение и установяване на граница между Република Ирландия и Обединеното Кралство. Ако се стигне до това и се въведат мита за вноса в Обединеното кралство, млечният сектор в ЕС ще се изправи пред нова криза, заради формирането на излишъци и натиск върху изкупните цени.

По предварителни оценки на САРА, изкупните цени на кравето мляко ще започнат да намаляват постепенно в следващите месеци. Очаква се средногодишната изкупната цена на краве мляко да бъде 0,59-0,60 лв/кг, като по-ниските цени ще се установят през втората половина на годината.

През м.януари в страната е изкупено с 6,8 т. (- 12,72%) по-малко краве мляко в сравнение с 2018 г. Това води до намаление на производството на млечни продукти, като най-голямо е намалението при сирената- -19% и сирената с добавена растителна мазнина -28%. По прогнози на САРА, през 2019 г. се очаква увеличение при цената на дребно на сурово и кисело мляко в сравнение с 2018 г. с между 1-2%, докато при саламуреното сирене може да има намаление от 3%

През м.януари изкупеното мляко в ЕС е намаляло с 1,5 % в сравнение със същия месец на 2018 г с 196 000 т. 18 държави членки са намалили производството си (Франция 64 000 т., Холандия 63 000 т. и Германия 59 000 т.).

Движенията на изкупните цени за ЕС през м. февруари са разнопосочни, за старите страни членки слабо се увеличават (+0,25%), докато за новите страни членки намаляват (-0,9%). По-скъпите фуражи в резултат на сушата миналата година ще оказват влияние на цените поне още два месеца.

Икономическите последици от Брекзит в земеделието вероятно най-силно ще засегнат Ирландия, изнасяща храни за 5 милиарда евро за Великобритания. Проблемът се усложнява от засилващите се опасения за напускане без споразумение и установяване на граница между Република Ирландия и Обединеното Кралство. Ако се стигне до това и се въведат мита за вноса в Обединеното кралство, млечният сектор в ЕС ще се изправи пред нова криза, заради формирането на излишъци и натиск върху изкупните цени.

Leave a Comment