Петър Чавдаров: Два-три влажни дни стигат, за да избухнат ръждите по житни

Петър Чавдаров

Петър Чавдаров

В житните посеви в страната се наблюдават единични зарази с ръжди и септория. Болестите засега не се изявяват, тъй като времето сухо. Добрите земеделци обаче знаят, че към 10 април и после и при изкласяване растенията трябва да се третират превантивно с фунгициди, съобщи доц. д-р Петър Чавдаров от Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в гр. Садово.

Той подчерта, че заради меката зима спорите на гъбните причинители са оцелели и чакат 2-3 по-влажни дни, за да се развият. Д-р Чавдаров припомни, че през пролетта на 2018 г. именно кафявата ръжда е представлявала най-сериозна заплаха за добивите при житни култури

„Забелязах, че тази зима в Северна България има значителни измръзвания в житните посеви“, продължи специалистът. Според него измръзванията се дължат повече на неправилна агротехника, отколкото на продължителни ниски температури. Ако зърнопроизводителите не са наторили с форфор при сеитбата, растенията съответно не са развили устойчивост и са пострадали при мразовете. 

При рапицата вече се забелязва нашествие от зелева бълха, предупреди д-р Чавдаров. Добрите стопани, които проверяват редовно посевите, несъмнено са забелязали неприятеля и са провели третиране с инсектициди. 

Относно физиологичното развитие на зимните култури, Петър Чавдаров обобщи, че сухата есен и сухата пролет са задържали развитието на житните. Заради недостатъчната влажност те ще направят по-малко братя и съответно реколтата ще е по-ниска. 

Leave a Comment